Преминете към основното съдържание

Какво е общото между финансите и фитнеса

И можем ли да калим волята си да спестяваме, така както тренираме телата си?
И финансите, и фитнесът се нуждаят от добро планиране.
И финансите, и фитнесът се нуждаят от добро планиране. © iStock

Да спреш да харчиш е като да спреш да пушиш. Или като да отслабнеш. Тоест, много е трудно, а осезаемият ефект идва бавно. Все пак, спестяването е акумулативен процес – работи с натрупване. И изисква дългосрочна промяна в мисленето.

Също както при хората, които се подлагат на продължителни диетични режими, вместо на драстични няколкодневни гладувания, изграждането на нови, по-здравословни финансови навици е въпрос на баланс – между пълноценния начин на живот и правилния подход към спестяването. Само че и тук, както и в много други сфери на живота, за повечето от нас балансът е само на теория.

Начините, по които харчим

Има 3 вида отношение към парите:

Харчим всичко: В този случай няма голямо значение дали получавате 300 лв. и харчите всичко, или изкарвате 3000 лв. и харчите всичко. Защото по-високият доход води до по-високи ежемесечни разходи (консумативи, вноски по кредити, данъци и т.н.). Така че ситуацията е еднакво лоша, когато основният ви приход секне.

© iStock, Здравословните финансови навици са въпрос на баланс.

Харчим показно: Това важи в случаите, когато харчим, за да впечатлим някого, когато харчим повече от средното за даден социален кръг и когато харчим повече, отколкото можем да си позволим – само защото дадена марка или вещ ни кара да се чувстваме по-важни пред самите себе си например.

Харчим по необходимост: Когато сме определили приоритетите си в живота и не виждаме смисъл да даваме пари за други неща.

Как да пестите?

Няма нужда да ви убеждаваме, че най-голяма част от хората прилагат първия от горните три подхода. Харчим всичко, което изкараме, по същия начин, по който изяждаме всичко, което са ни сипали в чинията. Просто защото така правим, когато сме се пуснали по течението.

Има много неща, по които финансите и фитнесът си приличат. И изготвянето на добър план е едно от тях. За него трябва...

© iStock, Запитайте се: "Залужава ли си?"

  • Да спрем да отлагаме съставянето на бюджет – може да е просто лист хартия, на който да нахвърляме приходите и разходите си, за да видим с какво разполагаме и къде са слабостите ни. Може и да е приложение за телефон с римайндъри и други екстри. Много хора избягват изготвянето на бюджет, защото се страхуват, че ще има нещо, към което трябва да се придържат – досущ като при спазването на хранителен режим.

                                                        КОГО ОБИЧАТ ПАРИТЕ?


  • Да спрем да си търсим извинения – като заблудата, че по-нататък ще ни е по-лесно да спестяваме, отколкото сега, че е ОК да задлъжняваме, защото всички го правят, че този-и-този подход не е за нас и т.н. Повечето от извиненията са следствие на нездравословните ни финансови навици и като всяко друго нещо ни пречат да имаме живота, който всъщност искаме.
  • Да спрем да третираме кредитната карта като източник на приходи – и да започнем да възприемаме парите от нея като заем, който взимаме от самите себе си и трябва да изплатим до месец.
  • Да спрем да бъркаме нуждите и желанията си – грешка, която много от нас допускат и оправдават с реплики като „Заслужавам го“. Без да се запитат: „Заслужава ли си?“
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser