Преминете към основното съдържание

Какво е това, което плува във водите на Хонг Конг?

Огромната скулптура на KAWS е 37 метра дълга
© KAWS

Публична скулптура на KAWS? Ето това е нещо, което да добавим в списъка на "must go and see", поне до края на месеца!

Американският художник, чието истинско име е Брайън Донъли, изненада всички в Хонг Конг малко преди откриването на последното издание на Art Basel.

Само на пет минути от конгресния център на града, в пристанище Виктория, се намира надуваема скулптура с дължина 37 метра. Тя носи наименованието "Holiday" и е най-голямата досега творба на художника.

Една от повтарящите се фигури в работата на KAWS, познатият ни Мики Маус с хиксове на очите, плува по гръб с лице обърнато към небето. 

© KAWS, KAWS и Фарел Уилямс пред скулптурата "Holiday" в Хонг Конг

„Замислих се за цялото напрежение в света и исках да създам нещо, което да накара хората да се замислят за релаксацията“, каза KAWS пред списание TIME. "И няма нищо по-релаксиращо от това да лежиш по гръб във водата и да гледаш към небето."

Скулптурата, която преди това се появи в Тайпе и Сеул, бе разкрита в Хонг Конг в петък.

Кураторът на проекта - Лам Шу-Кам, сподели пред китайските медии, че им е отнело осем месеца да координират проекта. Сложността идвала от вълненията в пристанището. 

КАК ТАКА "КОЙ Е KAWS"?

© KAWS

KAWS е роден през 1974 г. в Ню Джърси. Завършил е Училището за визуални изкуства (SVA) в Ню Йорк и по образование е илюстратор.

След дипломирането си през 1996 г. работи в Disney като аниматор на свободна практика. Той е работил върху създаването на "101 далматинци" и анимационния сериал "Doug".

Паралелно с работата си в Disney, KAWS започва да се развива като графити артист и се концентрира върху творчеството в условията на града. Използвайки градски обекти - телефонни кабини, обществен транспорт, билбордове - като платно, той заменя лицата на моделите със символични черепи с характерните хиксове вместо очи. 

KAWS е един от най-известните и търсени съвременни художници, чието наследство е трудно да се впише в рамката на един конкретен жанр.

Той има отличителен стил, който не може да бъде объркан с друг. Освен, че е изложен в най-добрите световни галерии, KAWS също така си пратнира и прави илюстрации за междунаридни модни марки.

Той си е сътрудничил с Comme des Garçons, Kanye West, MTV, Nike, Jordan, Vans, Bearbrick, STAR WARS и др. 

© mrkimjones

Вижте още: Космическото изкуство, върху което Кание Уест похарчи 10 милиона долара

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser