Преминете към основното съдържание

Какво е вашето секс IQ?

Не, не е свързано с познанията ви по темата - разберете с какво!
© iStock

От списание ELLE България

Да, има и такъв индекс - отбелязва нивото на сексуалната интелигентност! Но противно на очакванията, тя не е свързана с познанията в интимната сфера, а с начина, по който правите секс и мислите за него

Сексуалната интелигентност не се измерва в броя оргазми, ерекции или партньори. „Тя е резултат от идеи, тези, въпроси и отговори“, смята американската психоложка Андреа Дуоркин, която за пръв път използва термина през 80-те години на миналия век. В началото на новото хилядолетие твърдението й е доразвито от колегите й Майкъл Милбърн и Шери Конрад. Тяхната книга „Сексуална интелигентност“ излиза през 2002 г. и официално въвежда понятието „секс IQ“.

Към върха на скалата

Според Милбърн и Конрад секс коефициентът измерва колко добре се справя всеки човек в леглото. Освен това е показател за способността на партньорите да се насладят на интимния си живот във всичките му измерения, да се отнасят толерантно към чуждите сексуални философии и да се справят успешно с проблемите в сексуалната комуникация помежду си. Добрата новина: всичко това не зависи от красотата или сексапила на хората, а от техните умения, които, за щастие, винаги могат да бъдат усъвършенствани. Как да повишите своето секс IQ? Писателката Алиша Галоти издава цяла книга по темата – „Тайни, които са важни, за да се насладите на секса“. В нея Галоти съветва:

- Поддържайте сексуалните си познания на добро ниво – не се осланяйте на популярни сексмитове и заблуди.

Коефициентът не зависи от красотата или сексапила на хората, а от техните умения. 

- Освободете се от табутата – открийте какво ви привлича и възбужда, кои са особеностите във вашето еротично поведение. Често истинските сексуални желания остават скрити, защото са потискани. Сексуално интелигентните хора са способни да се самоанализират. Те знаят кога еротичните им желания запълват някакъв емоционален дефицит (например самота, липса на самочувствие).

- Съобразявайте се с другите – сексът е за двама. Няма как секс IQ-то ви да е високо, ако непрекъснато се налагате и избягвате разговорите за интимния ви живот. Защото сексуалната интелигентност изисква да се учим как да сме честни със себе си и с партньорите си относно това каква е сексуалната ни същност.

- Усъвършенствайте се – пътят към сексуалната задоволеност минава през желанието да бъдем все по-прелъстителни, все по-технични и да знаем все повече за интимността. А последната включва не просто креватна гимнастика, тя се разтваря в любов, откритост и уважение към мъжете в леглото ни.

- Развийте горещо въображение – умът ви вероятно е зает с мисли за работата, децата и домакинските задължения, но непременно трябва да разчистите в него място за секс. Отделяйте си време, при това всеки ден, за да си представяте нещо възбуждащо, и правете сценарии, планове, резервации за двама...

- Стимулирайте сетивата си – започнете от очите и от това, което виждате в огледалото. Сменете пижамата с нещо по-предизвикателно, лягайте си гола, носете токчета, прошепвайте наелектризиращи неща в ухото на любимия, обръщайте внимание на всеки жест, поглед, допир. Провокирайте! Създаването на сексуално напрежение също е въпрос на сексинтелигентност.

Създаването на сексуално напрежение също е въпрос на сексинтелигентност.

Да изневеря ли?

Теоретиците на сексуалната интелигентност обръщат специално внимание на решението на човек да започне или приключи една връзка, както и дали да пропусне или да се впусне в любовна изневяра. Според Милбърн и Конрад хората с високо секс IQ, попаднали в дилемата „Вярност или изневяра?“, обръщат внимание на своите тайни желания и способности да изживеят пълноценно удоволствието. Те вземат решение едва след като са отговорили на следните пет въпроса:

1. Така отговарям ли на истинските си нужди?

2. Ще остана ли верен на себе си, ако се забъркам в това?

3. Заслужава ли това постоянният ми партньор?

4. Може ли тази връзка да ме тласне към саморазрушение?

5. Какво ще ми донесе забежката – истинска радост или емоционално нараняване?

Текст Петра Денчева

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser