Преминете към основното съдържание

Какво е Великден без козунак?

Пробвайте тази рецепта

© iStock

​Необходими продукти

700 г брашно
150 мл прясно мляко
20 г мая
300 г кафява захар + още малко за поръска
125 г масло, разтопено
3 яйца + 4 допълнителни жълтъка, на стайна температура
1 с.л. ванилия
настъргани портокалови корички, локум, сушени плодове, натурален шоколад (по избор)
малко жълтък за глазиране
филирани бадеми за поръска (по желание)

© iStock

Начин на приготвяне

Разтворете маята в прясното мляко. В купа сложете 600 г от брашното и към него добавете млякото с маята, захарта, яйцата и допълнителните жълтъци, ванилията и маслото. С приставка за тесто бъркайте, ще се получи първоначално лепкава текстура. Сега можете да добавите и стоте грама брашно (постепенно и колкото е необходимо), които останаха. Целта е тестото да се отлепя свободно от стените на купата, в която го месите с миксера, но да е и меко.

Покрийте купата с тестото с кърпа и оставете да втаса на топло за около 2 часа. Трябва да удвои размера си. След като това стане, го прехвърлете върху набрашнения плот, разделете го на две части, за да ви е по-лесно да работите и защото после ще направите плитка, и го омесете отново. Тук е моментът да добавите портокаловите корички, парченцата локум, нарязаните сушени плодове, настъргания или начупения натурален шоколад – общо взето каквото обичате. Омесете хубаво; ако е необходимо, поръсвайте с още брашно.

От двете топки тесто оформете тесни издължени форми, поставете ги една до друга и ги сплетете на плитка. Плитката поставете в кръг в малка тавичка (20-25 см в диаметър) или в намазнена форма за кекс. Идва ред за второто втасване – за целта отново покрийте с кърпа и наблюдавайте кога тестото ще удвои размера си. Когато това вече е факт, можете да го сложите във фурната. Печете в предварително загрята на 160 градуса фурна за около 25 минути, докато коричката отгоре стане златисто-кафява. Извадете козунака и го намажете с разбит суров жълтък. Поръсете със захар и върнете във фурната за още 10 минути. Извадете и оставете върху метална решетка, за да се охлади.

© iStock

Още по етикети

великден , рецепта
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser