Преминете към основното съдържание

Какво губи тялото при различните видове отслабване?

За да имате красива кожа, коса и нокти...
© iStock

Всички знаем, че бързото отслабване е опасно за здравето. Организмът се лишава не само от теглото си, но и от ценните мазнини, течност и мускулна маса. Как най-добре да отслабвате, за да запазите здравето и красотата си?

Ако спазвате протеинова и нисковъглехидратна диета (Дюкан, Аткинс), посещавате сауна, носите колан със „сауна“ ефект по време на тренировки, пиете отслабващи чайове или таблетки за отслабване, приемате различни добавки – в този случай губите повече вода от нормалното.

Ако губите повече от 1 кг на седмица, значи губите много вода. Ако отслабването ви не е било продължително, значи сте се лишили само от течности, но от нищо друго. Обезводняването причинява загуба на тонус на кожата и провокира поява на бръчки. Кръвта се сгъстява, а вътрешните органи не получават достатъчно храна за живота си, самочувствието ви намалява. Загубата на течности се отразява и на обмяната на веществата – вследствие на това може да започнете да се чувствате зле, нарушава се отстраняването на токсините от организма, появява се целулит. И най-важното – без вода няма изгаряне на мазнините. Ето защо диетолозите настояват да пиете минимум 2 литра вода на ден.

Въглехидратите в организма ни се съдържат в „течна“ форма – когато те напускат тялото, напуска го и водата. Ето защо нисковъглехидратните диети са с такъв резултат.

Ако сте на нисковъглехидратна диета, гладувате, движите се малко или обратно – ангажирате тялото си рядко с аеробно натоварване по 3-4 часа, вие губите мускулна маса, което не се приема за отслабване. При този вид отслабване кожата става отпусната, косата и нотките също влошават състоянието си, а целулитът става по-забележим. Организмът страда от недостиг на ензими и не може да произвежда достатъчно полезни хранителни вещества. Обмяната на веществата се забавя, а това прави изгарянето на мазнините по-бавно. Мазнината се изгаря от мускулите, а ако мускулната тъкан намалее, мазнините се изгарят по-сложно и бавно. Ако прекалено натоварвате организма с аеробни упражнения, той започва да изпитва недостиг на глюкоза и произвежда повече аминокиселини – те изяждат мускулите.

Ако се храните правилно (без сладко, вредни мазнини, и не пропускате хранене), активно се движите всеки ден и пиете достатъчно вода, ще имате не само хубаво тяло, но и отлична кожа, коса и нокти. Мускулите ви няма да намаляват обема си, а всички органи и системи ще работят в правилен режим, като това ще ви помага без проблем да контролирате теглото си.

Запомнете: не трябва да губите повече от 150 грама мазнина за денонощие, а за седмица – не повече от 1 кг тегло. Ако е тези цифри са по-големи, значи губите вода, която бързо ще бъде възстановена от организма.

 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser