Преминете към основното съдържание

Какво има под пяната на бирата?

Бирата не e само хубава, студена и с пяна... или какво научихме от сетивния мастърклас на „Шуменско“
© istock

Лятото дебне зад ъгъла и жаждата ни за пътешествия и приключения става все по-осезаемо неутолима. Можем да усетим приятния ѝ гъдел, да уловим аромата ѝ, да я преживеем дори още тук и сега, в града. И да искаме още от същото.

Точно това се случи с нас преди два дни на сетивния мастърклас, организиран от „Шуменско“. Събитието, на което бяха поканени най-добрите независими експерти, представители на специализирани медии и инфлуенсъри, се проведе в столичния ресторант „Космос“. Пътешествахме назад, назад през вековете – навярно знаете, че бирата е най-старата напитка в света. Разходихме се, разбира се, из нейната история, неизменна част от която е и историята на „Карлсберг“. Стигнахме не само до далечната 1847 г., когато Якоб Кристиян Якобсен основава малката пивоварна край Копенхаген.

Биргите Скадхауге

Водени от Методи Стоянов (директор „Производство“ и майстор пивовар в „Карлсберг България“), Биргите Скадхауге (ръководител на Лабораторията на „Карлсберг Груп“) и Зидсел Йенсен (сензорен експерт в Центъра за развитие на „Карлсберг Груп“), успяхме да надникнем и в лабораторията, а сред нещата, които ни впечатлиха, бе готовността на бранда да споделя знания с цялата бирена общност по света. Научихме повече за това, как се прави лагер бира, защо именно тя е най-трудният за варене тип, какви са тънкостите, възможните иновации, поставените цели... И не на последно място, защо „Шуменско“ е една от най-балансираните бири.

Дегустационната част включваше сетивен тест, запознаване с избрани крафт бири от портфолиото на „Карлсберг“ и своеобразна дисекция на вкусовете им. Знаехте ли например, че усещаме вкуса много повече с носа си, отколкото с езика? Е, и ние до вчера не знаехме. А знаехте ли, че бирата може да бъде не само с цитрусови нотки, но и да напомня на коняк и бърбън? Биргите Скадхауге представи нов уникален вид лагер бира, който се приготвя с гъби пачи крак

Беше интересно, защото имахме възможност да преживеем цялата палитра от усещания. Този нов подход към разбирането на вкусовете е несравнимо по-сполучлив от просто запознаване с факти и суха терминология, особено за хора, които нямат задълбочени познания в областта.

Събитието завърши със специално изготвено меню, чиято цел бе да покаже как бирата може да се съчетава с различни видове храна. Тук също сетивата бяха въвлечени в приключение благодарение на неочакваните вкусови комбинации.

Още по етикети

лайфстайл , гурме , бира
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser