Преминете към основното съдържание

Какво ни кара да посягаме към хладилника през час и как да се преборим с това?

От сутрин до вечер, на хоумофис бюрото, на дивана с книга в ръка, а дори и пред телевизора - гладът ни тормози през цялото време

Емоционален апетит! Това е причината, която ни кара да правим постоянни разходки до хладилника и обратно.

Трудно е да се разграничи истинското чувство за глад с него, симптомите са твърде сходни - раздразнителност, леност, объркване, невнимание. Основната разлика е, че по време на глада наистина имаме нужда да се снабдим с енергия и ни трябва "гориво". Но след това тези потискащи чувства изчезват.

Диетолозите са категорични - вредно е и е нездравословно постоянното тъпчене с храна.

Когато гладът е на психологическа основа, емоциите, които усещаме, са тъга, скука, безпокойство и т.н. Често ние ядем, за да се отпуснем, да забравим за проблемите или просто да се развеселим.

За да преборите този тип глад, опитайте се да задоволите емоционалните си нужди с "духовна храна" - прочетете нещо любопитно, направете ново упражнение за рязтягане, пуснете си нова музика, но не посягайте към храната.

Механичното ядене също може да е причина за постоянния ни глад. Кога беше последният път, когато обърнахте внимание на това, което ядете? Кога последно истински усетихте съставките на ястието? Опитахте всяка хапка? Храним се бързо, за да приключим бързо с храната и да продължим да се занимаваме със задачите си. Точно заради това след кратко време отново сме гладни. За да се чувстваме истински сити, трябва да спрем навреме безсмисленото дъвчене и да се насладим на това, което ядем.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser