Преминете към основното съдържание

Какво прави една козметика еко?

Разкриваме ви тайната
© iStock

Модерно е да си еко. Затова всичко около нас започва да се върти около тази трибуквена дума, дори и козметиката, която използваме. От една страна, това е страхотно – близостта до природата винаги се е отразявала прекрасно на духа и тялото ни. От друга страна обаче, много марки започнаха да спекулират с новата тенденция, като я превърнаха в поредния продукт на маркетинга. Въпросът е как да различим едните от другите. Обясняваме!

Органичен ли?

При храната е ясно – органична е тази, в която няма химия или ГМО. Но в козметиката значението на тази дума остава доста размито, неясно и да й се доверявате сляпо, е дори безотговорно. Етеричните масла например са органичен продукт, но няма как козметиката да се състои само от тях. Консервантите, емулгаторите и стабилизаторите са просто неизбежни. Освен това не всичко натурално ни се отразява добре. Например органичното кокосово масло е толкова безпощадно към кожата и косата, колкото и химическите му алтернативи.


#INSTAGREEN: ЕКО ПРОФИЛИТЕ, КОИТО ТРЯБВА ДА СЛЕДВАТЕ


Идеалният еко продукт

Каква трябва да бъде козметиката, за да можем да я наречем органична с ръка на сърцето? Първо всичките й съставки трябва да са с органичен произход. В нея не трябва да има потенциално опасни вещества като парабени, сулфати, силикони или изкуствени оцветители и аромати. Въпреки че животинските компоненти също могат да бъдат органични, тяхното използване е забранено по нормативите на организации като Ecocert, Soil Association или USDA. Изключение правят само пчелният восък, прополисът, медът и млякото, като условието за екологичен сертификат остава. Освен това продуктите не трябва да са тествани върху животни, а флаконите трябва да са от биоразградими материали.

Временна нетолерантност

Още един от разпространените митове за органичната козметика е това, че причинява много алергии. Факт е, че кожата на много хора може да прояви нетолерантност към растителните съставки, тъй като те са по-силни, особено ако присъстват под формата на етерични масла. И все пак статистиката показва, че такива случи са много по-малко от алергичните реакции към химическите съставки. Повечето прояви на нетолерантност могат да отминат след известно време.

В златната среда

Има обаче и една друга интересна тенденция. Много марки поемат по среден път, като хем разчитат на природните съставки, хем не се отказват и от неорганичните начини на работа. Те нямат необходимите сертификати, но гарантират за качеството и безопасността на растителните екстракти, които използват. Така че, ако крайните концепции не са ви по вкуса, имате и други варианти.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser