Преминете към основното съдържание

Какво представлява ринитът?

Разбира се, хремата (или научно казано – ринитът) не се появява просто така. Всъщност става дума за възпаление на лигавицата на носа и носната кухина. Според причините на възникване ринитите се делят на инфекциозни, алергични и невровегетативни, като по характера на заболяването, инфекциозните се делят на остри и хронични.
© iStock

Вирусите, попаднали върху лигавицата и не изхвърлени своевременно от организма, започват да се „внедряват“ в клетките и да нарушават нормалната им работа. Този процес може да отнеме 1-3 дни. Междувременно отделянето на специфичен секрет съществено се увеличава, болният се оплаква от главоболие, обща слабост, кихавици, запушване на ушите, затруднение с дишането и загуба на обоняние.

Понякога към това се добавя и драскане в гърлото и незначително повишаване на температурата.

Механизмът за нормално чистене на лигавицата се нарушава, което води до развитие на възпалителни процеси. А такъв „застой“, в комплект с възпаление, е идеална среда за развитие на бактерии.

Това най-често са бактерии от собствената ни микрофлора: вирусната инфекция и съпътстващите фактори (преохлаждане, понижаване на имунитета) се превръщат в нещо като пусков механизъм и бактериите започват да се размножават. Сам по себе си вирусният ринит, колкото и мъчително да протича, боже да изчезне безследно, докато бактериалният може да доведе до усложнения: отит, бронхит и др.

Сред по-редките причини за получаване на остър ринит са вдишването на дим, прах, попадането на чуждо тяло в носната кухина и различни манипулации в носа и гърлото, включително хирургични.

Има достатъчно противовирусни препарати, капки, аерозоли, а ако искате да си ги спестите в началната фаза на острия ринит, можете да се възползвате от добре изпитаните практики за домашно лечение. Но ако всички тези първоначални мерки не помогнат да избегнете преминаването на хремата в бактериалния стадий, обезателно се обърнете към лекар.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser