Преминете към основното съдържание

Какво представлява медната вода и защо трябва да се пие

Силен имунитет с Аюрведа

Медната вода е обикновена вода, наситена с мед. Медта е микроелемент, чиито молекули проникват във водата при контакт с нея. За да направите това, достатъчно е да излеете чиста вода в меден съд и да я оставите за известно време. Разбира се, концентрацията на метал в такава напитка ще бъде изключително малка, така че медта трябва да се набавя и от храната (за да се избегне нейният дефицит). Медта е се съдържа в ядки, картофи, пълнозърнести храни, семена и тъмен шоколад.

Каква е ползата от медната вода?

В аюрведическата медицина на медната вода се приписват много лечебни свойства, но не всички от тях са потвърдени от науката. Медта е от съществено значение за правилното функциониране на мозъка и сърдечно-съдовата система. Редовната консумация на медна вода помага за профилактика на различни заболявания и перфектно укрепва имунната система.

Основното и научно доказано свойство на медната вода е антибактериалният ефект. При контакт с вода медните йони я дезинфекцират, убивайки микробите и редица особено опасни бактерии. Поради това свойство медната вода е ефективна за профилактика на настинки, което е особено важно през есенно-зимния период.

Според традиционната медицина медната вода помага за изгаряне на мазнини и има антиейдж действие, но все още не са намерени научни доказателства за това.

По колко може да се пие?

Въпреки ниската концентрация на мед, експертите препоръчват да се пият не повече от 3 чаши на ден. Излишъкът от мед в организма може да провокира храносмилателни разстройства, умора и главоболие. Ако решите да приготвите напитката сами, не оставяйте водата в меден съд за повече от 16 часа и не прекалявайте с нея през деня.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser