Преминете към основното съдържание

Какво се случва с нас, когато не приемаме достатъчно протеини

В сравнение с мъжете жените са склонни да консумират по-малко от оптималното количество
© iStock

Протеините, наред с мазнините и въглехидратите, са основен макронутриент. Трябва да приемаме достатъчно количество протеин, за да поддържаме структурата на клетките, косата, костите и съединителната тъкан; за ензими, които преработват и усвояват храната; за антитела, които поддържат функционирането на имунната система; за мускулна сила и за енергия. В сравнение с мъжете обаче жените са склонни да консумират по-малко от оптималното количество.

Активно трениращите, особено бодибилдърите, приемат повече протеини (включително и като хранителни добавки), което обаче не означава, че ако наблягате и вие на протеини в менюто си, ще натрупате голямо количество мускулна маса. Обемните мускули са резултат не само от хранителен режим, но и от сериозна работа във фитнеса. Протеинът, който приемате чрез храната, укрепва мускулите, които вече имате. При жените спомага за поддържането на стегнат и строен силует.


С КАКВО ВЕГЕТАРИАНЦИТЕ ЗАМЕНЯТ МЕСОТО


От друга страна, при недостиг на достатъчно количество протеин в ежедневното меню може да се стигне до някои нежелани състояния, които засягат имунната система и външния ни вид. Ето някои от тях: 

  • Чувство на умора и слабост
  • Променливи настроения
  • Увредена и чупеща се коса и нокти, суха кожа
  • Чувство на глад през по-голямата част от времето
  • Чести и продължителни разболявания
  • Бавно зарастване на рани
  • Отоци, подути крака или ръце

По колко грама протеин на ден трябва да приемаме?

Препоръчваното за жени количество преди е било по 0,8 г протеин на кг телесна маса. Тоест ако например тежите 60 кг, трябва да приемате 48 г протеин дневно. Според по-нови проучвания дневният прием трябва да е между 1,6 и 2 г на кг телесна маса, като е добре количеството да се разпределя равномерно между различните хранения. Някои от основните източници на протеин са: телешко, свинско, пуешко месо, риба, яйца, мляко, грах, боб, леща, пълнозърнести храни, ядки, авокадо, тиквени семки и др.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser