Преминете към основното съдържание

Какво се случва с тялото ни, ако всеки ден ядем ягоди?

Ягодите са идеален вариант за здравословно похапване… с някои уговорки

За дългоочакваното настъпване на лятото разбираме не само по прогнозата за, но и с появата на някои любими продукти – като ягодите, например. Дъхавият червен плод е полезен за всичко – за косата, кожата, килограмите и въобще за цялостното състояние на организма. Официално ягодата не се причислява към суперхраните, но фактите говорят сами за себе си: съдържащите се в нея антиоксиданти са само идея по-малко от тези в боровинките.

Още от древността ягодите се смятат за вълшебен плод и се споменават в много легенди. Така например и до днес в Бавария фермерите закичват рогата на кравите с малки кошнички, пълни с ягоди – смята се, че горските феи обожават червените плодове и в замяна даряват кравите с много мляко. Друг интересен факт е, че първите торти в историята са били направени именно от ягоди. Индианците в Америка смесвали ягоди с царевично брашно и го изпичали. Колонизаторите много харесали ягодовия хляб и си създали собствена версия на рецептата. А в Рим ягодата била символ на Венера, богинята на любовта, заради типичната си форма и червен цвят. Плодът се препоръчвал при „симптоми на меланхолия” и „разбито сърце”.

С времето научните изследвания потвърдиха приказнитесвойства – ягодите действително са полезни за сърцето.

Какво се случва с тялото ни ?

  • Изследвания на университета Харвард, публикувани в научното списание Circulation, потвърдиха, че редовната консумация на антоцианини (вид флавоноиди, съдържащи се в ягодите), понижава риска от инфаркт при жените с 32%. За целта трябва да ядем ягоди не по-малко от три пъти седмично. А високото съдържание на полифенол предпазва от образуването на тромби.
  • Вероятно сте чували, че антиоксидантите не само забавят процеса на стареене, но и се борят със свободните радикали – те неутрализират ултравиолетовите лъчи, блокират развитието на туморните образувания и предпазват от възпаления.

  • ПЛЮСОВЕТЕ НА ЯГОДИТЕ

    Да видим кои са ползите от ягодите за здравето и фигурата ни

  • Както обяснява д-р Олга Ернандес, специалист по естетична и анти-ейдж медицина в клиниката Tufts в Барселона, червените плодове допринасят за отслабването. Този плод с нисък гликемичен индекс (40) и високо съдържание на фибри регулира нивата на кръвната захар и ускорява метаболизма, дори ако похапваме, докато лежим на дивана, гледайки романтична комедия. Ето защо ягодите са разумен избор както за диабетици, така и за тези, които искат да открият плажния сезон в най-подходящия вид.
  • За да постигнем желания резултат, трябва да ядем около 37 парчета ягоди на ден. Освен за тялото, ягодите имат чудесен ефект и върху мозъка, защото помагат за укрепване на невронните връзки и подобряването на паметта. И още един бонус – в ягодите има високо съдържание на фолиева киселина, която често се предписва на жените от гинеколозите.

    Знаете ли поне един здравословен продукт, който не съдържа витамин С? Изглежда, че този витамин се е превърнал в основен маркер за успех в съвремието. И по този критерий вкусният червен плод е пълен отличник: чаша пресни ягоди (около 150 г) съдържа 160% от дневната норма - и в същото време само 50 калории!

    С какво да комбинирате ягодите в храненето си, ако ви е писнало от монохранене, макар и с любимия ви плод? С чисто плодов вариант – плодова салата (грозде, ананас, праскови, мед) или по-питателна версия - с пилешко месо, портокали, козе сирене и спанак. Като алтернатива комбинирайте с кисело мляко с капка сироп агаве и бадеми или овесени ядки в кокосово мляко. Пробвайте да се почерпите с гурме версия - бейгъл с крема сирене и горски плодове.

    ИМАТ ЛИ НЕДОСТАТЪЦИ ЯГОДИТЕ?

    Дори на слънцето има петна!

    Всяка година работна група по екология съставя списък на плодове и зеленчуци с високо съдържание на остатъци от пестициди, известен като „мръсна дузина“. И ягодите често са в него. Следете за това любимите си плодове органичен произход!

    Друго предупреждение от д-р Питър Гелфанд от Ню Йорк е, че високото съдържание на калий в ягодите е несъвместимо с определени лекарства (бета блокери) и може да бъде вредно за хората с бъбречни заболявания.

    messages.loading
    Горе
    ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser