Преминете към основното съдържание

Какво се случва с тялото ни, когато ядем сладолед?

Напълняваме? Отслабваме? Разхлаждаме се? Ние отговаряме!

С покачването на температурите все повече ни се иска да си вземем вкусен сладолед, който излапваме за секунди, но чувството за вина остава за дълго. Струва ли си да се притесняваме?

Първо малко основна информация. Сладоледът се прави на базата на вода или мляко, така че трябва да помислите кой тип да изберете в съответствие с вашите предпочитания и здрав разум. Първите са сорбета и в състава им има 85-90% вода. Вторите са сметанови, с по-кремообразна текстура и се приготвят от сметана, мляко, кисело мляко или други лакто-съставки. Що се отнася до ползите, и при двата вида те са почти еднакви, но в различни обеми: сметановите сладоледи са по-висококалорични (200-250 ккал на 100 грама) в контраст със сорбето (около 100 ккал).

Освен това всеки сладолед съдържа допълнителни съставки, които го правят по-вкусен и апетитен, но в същото време влияят на състава и енергийната стойност. Това са какао, ядки, плодови концентрати, подсладители, сиропи ... И именно тези добавки (а не самата основа за сладолед) го правят повече или по-малко висококалоричен.

ПОМАГА ЛИ СЛАДОЛЕДЪТ ДА ОТСЛАБНЕМ?

Тези, които се придържат към конкретен хранителен режим, трябва да разберат, че фунийка сладолед веднъж седмично, няма да наруши диетата. Но ако постоянно броите калории, изберете сорбе (не непременно без захар, освен ако не сте диабетик) или сладолед с мляко, а не сметана (или в краен случай с обезмаслена сметана) без добавки.

Говорейки за захар: съвременните производители все повече заменят рафинираната захар с безобидна стевия, която е 130 пъти по-сладка от обикновената захар, но безвредна за организма. Съществува обаче мнение сред диетолозите, че въпреки качествата си, стевията не удовлетворява нашата нужда от захар. И след като сте яли такъв сладолед, вероятно ще искате още и още, и още ...

ОТ КАКЪВ СЛАДОЛЕД СЕ ПОДУВАМЕ?

Подуването на корема може да бъде причинено от много фактори, но е по-вероятно да го свържем с храната. И, уви, сладоледът е един от тези провокатори. Повечето от нас с възрастта започват да изпитват непоносимост към лактоза (според някои оценки около 75% от хората на планетата) и проявата на тази непоносимост не е задължително да е под формата на петна и задух.. Проведете експеримент и наблюдавайте - какво се случва с тялото ви, когато ядете сладолед? Подуването на корема може да бъде симптом на хранителна алергия. Това означава, че сладоледът с мляко ви е противопоказен.

КОЙ СЛАДОЛЕД НИ ЗАРЕЖДА С ЕНЕРГИЯ?

Сорбетата обикновено съдържат повече захар от сметановите продукти. Това е свързано с работата на рецепторите. За да се подсили вкуса (с други думи, да ви се прииска да опитате сладоледа), водата се нуждае от повече глюкоза, отколкото млякото. Но нещата не са чак токова драматични: известно е, че захарта в определено количество е необходима за организма ни, защото ни помага да получим бърза енергия. Ето защо, ако имате нужда от бързо ободряване в ленивата жега, можете да си позволите плодов натрошен лед или сорбе. От друга страна, сметановия сладоледът е източник на калций и мастноразтворими витамини, а здравословна добавка с ядки към него ще даде на организма фибри, които са естествен енергетик.

КАК ВЛИЯЕ СЛАДОЛЕДЪТ НА НАСТРОЕНИЕТО НИ?

Калцият и фосфорът влияят благотворно не само на здравето на костите, но и на настроението на жената, особено по време на менструация. Друг бонус е стимулирането на хормона серотонин, който понижава нивото на стрес в организма. А млякото съдържа L-триптофан, естествен лек седатив, който помага да се отпусне нервната система и да се предотврати безсънието. С две думи – сладоледът винаги е чудесна идея! Просто изберете правилния.

Още по етикети

сладолед , Сорбе , лято
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser