Преминете към основното съдържание

Какво се случва с тялото ви, ако пиете вино всяка вечер

Отдавна се смята, че виното е полезно за здравето, стига да се консумира умерено. Обикновено червеното вино получава всички лаври, но ново проучване установява, че и бялото вино може да има същите ползи за здравето.

Учените смятат, че антиоксидантите в червеното вино помагат да се предотврати натрупването на холестерол в артериите. Лекарите обаче не са склонни действително да препоръчват алкохол, особено ако алкохолизмът се проявява във вашето семейство. Но ако обикновено се наслаждавате само на чаша вино в края на дълъг ден, то може да очаквате здравето ви да спечели от това.

Ще живеете по-дълго

Редовните консуматори на вино са с 34% по-ниска смъртност в сравнение с техните „колеги“, които пият бира или твърд алкохол. И не само по-дълго ще живеете, но и ще запазите доста от младостта си. Съединението ресвератрол, което се намира в червеното вино, има антиейдж свойства. Тази връзка обаче се среща само при умерени консуматори, така че редовното изпиване на цяла бутилка или повече ще допринесе да изглеждате по-възрастни, а не по-млади.

Няма да изгорите от слънцето

Испанско проучване сочи, че антиоксидантите във виното могат да предпазят кожата ни от слънчеви изгаряния. Флавоноидите в гроздето могат да спрат химическия процес, който убива клетките на кожата и води до слънчево изгаряне.

Сърцето ви ще бъде по-здраво

Червеното вино съдържа танини, които имат предпазващи от сърдечни заболявания свойства. Танините са съединенията във виното, които допринасят за сухия му вкус. За да се възползвате максимално от свойствата на танините, предпочитайте вина от югозападна Франция.

Доказано е и че антиоксидантите във виното повишават добрия (HDL) холестерол.

Ако имате високо кръвно налягане, чаша вино вечер може и да не е лоша идея. Сред хората, страдащи от хипертония, умерените консуматори на вино са с 30% по-малко застрашени от инфаркт от тези, които изобщо не пият.

Може да ви предпази от диабет

Една чаша вино вечер може не само да помогне да контролирате диабета, но и може дори да предотврати заболяването. Умерените консуматори са с 30% по-малко застрашени от диабет тип 2.

Виното може да предотврати и някои от усложненията на това заболяване. В проучване изследователите помолили група пациенти с диабет тип 2 да се наслаждават на чаша вода, червено вино или бяло вино на вечеря. Те също така спазвали и средиземноморска диета на хранене. В края на проучването пиещите вино са имали повишени нива на HDL холестерол и по-добро качество на съня от пиещите вода. Изследователите не открили никакви противопоказания на умереното пиене на вино.

Ще се почувствате по-щастливи

Виното, особено в компанията на близките ни вечер, може да ни помогне да стопим стреса от деня. Умереното пиене на вино може да бъде защита срещу депресия, сочат изследвания. Пиенето на 2-7 чаши вино седмично се свързва с по-ниски нива на депресия. Ако прекалите обаче с чашките, шансовете да се почувствате депресирани се увеличават.

С по-нисък риск от рак сте

Редовното пиене обикновено ни излага на по-висок риск от рак, но има едно изключение от това правило: червеното вино. Умерената консумация на червено вино е свързана с по-малък риск от рак на гърдата. Установено е, че вещества в ципата на червеното грозде, намаляват нивата на естроген и увеличават нивата на тестостерон при жени в менопауза. Именно тази промяна в хормоните може да намали риска от рак на гърдата.

Ще подпомогнете мозъка си

Твърде много чаши вино могат да попречат на мисловната ви дейност, но 1 чаша вино вечер дори да предпази мозъка ви от кръвни съсиреци или кървене. Хората, които пият 1-2 чаши вино вечер, са с 8% по-малък риск от инсулт. Но пиенето не е превенция, на която да разчитате прекомерно, защото хората, които пият четири и повече чаши на вечер, са с 14% по-висок риск от инсулт, отколкото тези, които не пият или пият само от време на време.

Умерените консуматори на червено вино са с 23% по-малък риск от развитие на деменция от тези, които не пият изобщо. Никое от тези открития обаче не предполага, че непременно трябва да пиете вино, за да сте здрави. Специалистите не препоръчват на тези, които не употребяват алкохол, да започват да го правят, но умереното пиене, ако е наистина умерено, може да има и ползи.

Ще успокоите възпалителните процеси

Една от причините, поради които червеното вино може да бъде толкова полезно за сърцето, е, че намалява възпалението. Ресвератролът в червеното вино пази от увреждане кръвоносните съдове и предотвратява образуването на кръвни съсиреци. Но ако не обичате пиенето, имайте предвид, че ресвератролът е в ципата на червеното грозде и можете да си го доставите, като хапвате от него.

Препоръките се променят с възрастта

Всички тези ползи от червеното вино не важат за възрастните хора. Всъщност дори само една чаша на ден може да им навреди. Изследванията показват, че възрастните жени (средна възраст 76 години), които пият по една чаша вино на ден, показват малки намаления в сърдечната функция. Изглежда, че жените са по-податливи на вредите от пиенето, отколкото мъжете, сочат изследвания.

Колко е „твърде много“?

Знаем, че умереното пиене е добре, но какво точно представлява умерено? За жените това означава до едно питие на ден (което е равно на чаша вино). Мъжете могат да си позволят до две питиета, освен ако не са над 65. Всички възрастни трябва да ограничат пиенето си до едно питие на ден, независимо от пола. А жените над 65 години трябва да обмислят дали дори и едно питие на ден не е твърде много за тях.

Винаги помнете, че алкохолът може да доведе до пристрастяване и пиенето на твърде големи количества от него води до големи здравословни проблеми. Злоупотребата с алкохол води до заболявания на черния дроб и панкреаса, сърдечни заболявания, някои видове рак, инсулт, затлъстяване и злополуки или насилие.

Ако алкохолизмът се проявява във вашето семейство или някога сте имали зависимост, избягвайте виното.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser