Преминете към основното съдържание

Какво се случва с тялото ви, ако всеки ден пиете зелен чай

Хората отдавна се кълнат, че зеленият чай е най-здравословното нещо, което можете да пиете, освен, разбира се, водата. Но какво наистина ще се случи с тялото ви, ако пиете тази напитка всеки ден?

Вероятно ще имате много енергия

Мнозина пият кафе, за да имат достатъчно енергия през деня. Но тъй като то е горчиво, нерядко добавят и много захар и/или сметана към него, което не е никак здравословно. Зеленият чай не съдържа толкова много кофеин, колкото кафето, но то е съвсем достатъчно, за да предизвика реакция в организма, без изнервянето, свързано с приема на твърде много кофеин.

Няма да сте толкова тревожни

В зеления чай има L-теанин, който има страхотен ефект за овладяване на тревожността. Пиенето на зелен чай може да ви помогне да се успокоите, ако сте тревожни или притеснени, но няма да ви направи сънени.

Може да се подобри сърдечното ви здраве

Въпреки че зеленият чай съдържа кофеин, това не означава, че е вреден за вас или сърцето ви. Всъщност е точно обратното. Според специалистите зеленият чай може да минимизира някои от основните рискови фактори за сърдечносъдови заболявания, включително инфаркти и инсулти.

Едно проучване, публикувано в The Journal of Nutrition, сочи, че хората, които пият зелен чай, имат до 31% по-малък риск от сърдечносъдови заболявания. Друго изследване пък разкрива, че хората, които пият умерено чай, имат по-бавна прогресия на калциране на коронарните артерии и са с намален риск от сърдечносъдови инциденти.

Ако пиете зелен чай всеки ден, това не гарантира, че ще имате напълно здраво сърце, но определено може да е от голяма полза.

Може да намалите риска си от диабет

Доказано е, че зеленият чай намалява риска от диабет тип 2, което може да е от съществено значение за хора, които са с предиабет или са изложени на риск от диабет. Някои контролирани проучвания показват, че зеленият чай може да причини леко намаляване на нивата на кръвната захар.

Може да отслабнете

Едно проучване посочва, че консумацията на зелен чай и екстракти от него може да помогне за намаляване на телесното тегло, основно на телесните мазнини, чрез увеличаване на термогенезата след хранене и окисляването на мазнините. Зеленият чай може да бъде особено ефикасен за намаляване на опасните коремни мазнини.

Въпреки че тази напитка не е някаква магическа отвара, която бързо ще ви помогне да свалите няколко нежелани килограма, доказано е, че тя помага за намаляване на телесните мазнини с течение на времето.

Мозъкът ви ще функционира по-добре

Със сигурност не може да се отрече фактът, че кофеинът може да помогне за увеличаване на енергията и концентрацията. Но кофеинът, който се съдържа в зеления чай, е различен от кофеина, намиращ се в кафето, и това се дължи на L-теанина в зеления чай. Тази аминокиселина може да работи синергично с кофеина за подобряване на мозъчната функция. Установено е, че L-теанинът, в комбинация с кофеина, подобрява когнитивните способности. Ако пиете зелен чай всеки ден, вероятно ще усетите повишаване на производителността си.

Настроението ви може да се подобри

Докато зеленият чай няма как да ви накара да се почувствате в пъти по-добре, доказано е, че подобрява настроението. Редовната консумация на този чай води до подобрения в различни аспекти на мозъчната функция, включително настроение, бдителност, време за реакция и памет.

Спортните ви постижения могат да се подобрят

Всеки, който тренира редовно, ще ви каже, че невинаги разполага с достатъчно енергия или мотивация, за да отиде на фитнес. Една от основните съставки в зеления чай, кофеинът, оказва огромно влияние върху спортните постижения. Доказано е, че той повишава физическата работоспособност средно с 11-12%. Зеленият чай ви дава здравословна доза кофеин, която може да ви помогне постигнете всичките си фитнес и спортни цели.

Може да намалите риска си от рак

Няколко проучвания доказват, че редовното пиене на зелен чай може да помогне за предотвратяване на рак. Както се установява в едно изследване, жените, пиещи зелен чай, са с 20 -30% по-малко застрашени от развитие на рак на гърдата. Друго проучване пък сочи, че мъжете, които пият зелен чай, имат 48% по-малък риск от развитие на рак на простатата. Зеленият чай е отличен източник на мощни антиоксиданти, така че не е чудно, че може да предпазва в някаква степен от рак.

Рискът от алцхаймер може да намалее

За зеленият чай се съобщава, че има потенциал да намали риска от болестта на Алцхаймер. Тя е най-често срещаното невродегенеративно заболяване при хората и водеща причина за деменция. Биоактивните съединения в зеления чай имат различни защитни ефекти върху мозъка, според направени изследвания, и могат да намалят риска както от алцхаймер, така и от паркинсон.

Вероятно няма да боледувате толкова често

EGCG (епигалокатехин галат) е едно от най-мощните съединения в зеления чай и вероятно е една от основните причини билката да има толкова мощни лечебни свойства. Освен това в зеления чай има и малки количества минерали, които също са важни за здравето. Изследване на учени университета „Конкук“ в Южна Корея сочи, че екстрактите от зелен чай са обещаващ нов антивирусен ресурс. И макар изследването да е направено върху животни, то все пак показва, че зеленият чай може да предпазва от настинки и грип, което не е малко постижение.

Може дори да живеете по-дълго

Според едно проучване консумацията на зелен чай е свързана с намалена смъртност поради всякакви причини и поради сърдечносъдови заболявания, но не и с намалена смъртност поради рак.

Накратко, пиенето на зелен чай всеки ден не само предотвратява много заболявания и неразположения, но също така може потенциално да увеличи продължителността ви на живот. Разбира се, зеленият чай не е магически лек за всичко, което не е наред с вас, но определено от консумацията му може да имате страхотни ползи.

Още по етикети

зелен чай , здраве
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser