Преминете към основното съдържание

Какво се случва в организма, когато не му даваме въглехидрати?

Заменете обикновеното тесто с пълнозърнести продукти: вижте защо
© iStock

Ниските нива на въглехидратите е модерна тема! Всъщност организмът има определени нужди и е добре да осигурявате балансирано прием на всички хранителни вещества. Ето какво се случва с него, когато спрете да ядете хляб.

Губите вода, а не мазнини

Когато намалите драстично нивото на прием а въглехидрати, първото нещо, което забелязвате е отслабването. Но това се дължи не на загуба на мазнини, а на вода. При загубването на всеки грам, гликоген (прост въглехидрат), тялото губи три пъти повече вода.

Увеличава се апетитът

Консумирането на въглехидрати води до внезапно увеличаване на чувството за глад. Но пълнозърнестите продукти, богати на фибри, балансират на тази „въртележка“ - те помагат за поддържане на равномерни нива на кръвната захар.

Нямате енергия

Пълнозърнестите храни са чудесен източник на желязо, магнезий и витамини от групата Б, които са много важни за съхраняването на енергията в организма.

Ставате раздразнителни

Да се храните само с листа от маруля не винаги е здравословни. Въглехидратите балансират нивата на серотонин – хормонът на щастието. Когато се храните с пълнозърнести продукти, вие се грижите за психичното си здраве и запазвате положително настроението си.

Намалява волята ви за тренировки

По-малко въглехидрати означава по-малко енергия. А за тренировките ви трябва енергия. Когато тренирате с усещането за умора, тогава резултатите не са такива, каквито очаквате, а това намалява и волята ви.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser