Преминете към основното съдържание

Какво ще се случи с тялото ви, ако спрете алкохола?

ELLE България ви предизвиква да се откажете не само от твърдия алкохол, но и от любимото червено, бяло, пенливо и синьо вино в продължение на 21 дни
© getty

Известно ни е, и е доказано, че една чаша вино на ден е напълно безвредно и дори полезно за тялото. Тази информация поднесена ни от лекарите често служи като претекст да изпразним бутилка розе в топла приятелска компания или дори в горда самота.

Уви, в този случай, "плюс" и "плюс" правят един голям минус. Превишавайки допустимата норма ползите, които носи така препоръчаната една чаша, изчезват. Вместо това получавате солидна доза щети от токсините.

За да почувствате разликата, ще трябва да кажете "не" на алкохола. Всякакъв вид алкохол. Дори и бонбоните, които съдържат алкохол. За поне 21 дни. Между другото, резултатите от подобна детоксикация наистина са впечатляващи. 

© iStock

#1. МИСЛИТЕ ПО-БЪРЗО

Най-важното постижение в отказването на алкохола е здравословното функциониране на мозъка. Дори и тези, които пият алкохол "само по празници" през годините започват да страдат от намаляването на сивата материя, в сравнение с тези, които водят трезвен начин на живот. Може да се появи разстройство на паметта като способността за запомняне на нова информация намалява. Ако все пак решите да дадете стоп на алкохола поне за един месец ще забележите, че визуалната и вербалната ви памет са се подобрили. 

#2. ОБАЯНИЕ И ОБОНЯНИЕ

Тази промяна е много трудна за улавяне, тя работи повече на нивото на "химията", която възниква между хората. Учените казват, че тези, които не пият алкохол за около месец, започват да миришат по различен начин и този естествен мирис на тялото е много по-привлекателен за противоположния пол.

#3. СЪРЦЕ МОЕ

Всеки един от нас все някъде и прочел или чул, че една чаша сухо вино за вечеря има защитен ефект върху сърдечно-съдовата система. Но повишите ли тази доза с много малко и ще получите обратния ефект. Ето защо, премахването на алкохола в продължение на 21 дена от диетата, намалявате риска от развитие на хипертония, инсулт и припадъци.

#4. ДРУГ ТИП ВКУСНО

Шардоне със скариди, шиараз с пържола, мерло с маслини ... Отлични гурме комбинации. Но! Трябва да се откажете от разтърсващия съпровод в полза на безалкохолните напитки, тъй като ще видите прекрасен нов свят от нюансите на храната. Алкохолът имат свойството да заглушава нашите рецептори.

#5. СИЯЙНА ВЪНШНОСТ

Да пием да любовта? Знаем, че алкохолът придава руменина на лицето. Въпреки това, ако кожата ви е склонна към сухота (алкохолът забавя водата), чувствителна или повредена (пъпки и дори бръчки), привидно безвредният лек коктейл само ще засили тези неща.

#6. КАЖЕТЕ ЗЕЕЛЕЕЕ

Алкохолът попада в числото на забранените продукти и поради високто си съдържание на захар. В момент, когато специалистите по хранене по целия свят обявяват, че сладките храни са "зло", алкохолът със скритите му захари трябва незабавно да изчезне от режима ви. Другият на алкохола е, че той намалява производството на слюнка и предизвиква сухота в устата, което има най-негативен ефект върху зъбния емайл и венците. Така че, намалявайки консумацията на алкохола, също така ще намалят и броя на посещенията при зъболекаря.

#7. НАСТРОЕНИЕТО - ТОП! 

Пияното щастие не може да продължи вечно. Да, алкохолът стимулира нервната система и в повечето случаи наистина чувстваме, че сме в по-добро настроение. В действителност, обаче, това е нещо като да сложим розови очила или сме в розова мъгла, която трае много кратко време, а останалото време, напротив, настроението ни се влошава. Нивото на серотонин пада рязко! Заложите на безалкохолните напитки и на минералната вода ще забележите, че за един месец вашите нерви ще станат по-здави, а животът ще бъде по-хармоничен и вие ще искате да се усмихвате по-често.

#8. НЕ ПРОСТО АЛКОХОЛНА ДИЕТА

За накрая сме оставили най-добрия ни довод. Един месец без алкохол, може да се сравни с ненатрапчива и приятна диета. Има няколко причини. Първо, повечето коктейли в допълнение към ободряващите напитки са претоварени с излишни калории и са лишени от витамини и минерали. На второ място, всеки алкохол странно стимулира апетита. Ако вярвате на американското издание Nutrition, спирайки любимото вино ще ядете с 40% по-малко. 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser