Преминете към основното съдържание

Какво става в тялото, когато пропускаме някои хранения?

Случва се да не ви остане време за сутрешна закуска? А знаете ли, че това се отразява на всички функции на организма?

На пръв поглед с пропускането на едно хранене си спестяваме време и погълнати калории. Изглежда супер, но всъщност не е. Най-вероятните последици са умора и раздразнителност, но и те са само върхът на айсберга. Настъпва хормонален дисбаланс, който води до труден контрол над телесното тегло и над желанието за сладки храни.

Тук не става дума за лечебното гладуване, което предполага строго и разумно програмиране. Впрочем, то също не е подходящо за всеки. Ако ви е трудно да прескочите едно хранене, не предприемайте продължително гладуване, защото няма да извлечете очакваната полза.

Настроение и поведение

С прескачането само на едно хранене, не поемате голям риск, но ако това ви се случва по един безразборен и повтарящ се начин, можете да очаквате появата на хранителни смущения и пълно объркване на усещанията за глад и ситост. Това води след себе си до напълняване, тревожност, дори до депресия. Пропускането на храненията означава също лишаване от ценни витамини, минерали, антиоксиданти и други молекули, които съхраняват добрия външен вид и емоционалния комфорт.

Черен дроб

На базата на погълнатата храна черният дроб през целия ден произвежда глюкоза – единственото допустимо гориво за организма, най-вече за мозъка. Веднага след хранене той спира за момент тази дейност, защото сме погълнали захари. Пропускането на едно хранене обаче нарушава естествения ритъм на функциите му. Когато това е редовна практика, черният дроб започва да произвежда глюкоза непрекъснато, дори по време на хранене, за да не излага организма на недостиг. Тялото иска да е сигурно, че клетките му ще бъдат хранени 24 часа в денонощието, независимо от волята и желанията на човека. По този начин черният дроб става инсулинозависим, което е първа стъпка към преддиабета и диабета от тип 2.

Линия

Няма да отслабнете, ако пропускате редовно по някое хранене. Но може да напълнеете! Тъй като черният дроб започва постоянно да произвежда глюкоза, излишъкът от захар се складира в мастните клетки на корема. За организма е по-лесно да изгори калориите от триумерени хранения дневно, отколкото от две по-обилни. Разбира се, възможно е тялото да бъде привикнато към друг ритъм, но всичко зависи от генетичния профил на човека.

Мозък

В продължение на 6 часа след храненето тялото черпи това, което му е необходимо за функциите му. 25% от енергията отива към мозъка, останалата – към мускулите и червените кръвни клетки, които я разпределят според нуждите. Но след 6-ия час огладняваме. Това е мощен сигнал от мозъка за опасно привършване на запасите от глюкоза. Нивото на кръвната захар пада, повишават се нервността и избухливостта. Лишеният от „гориво“ мозък работи забавено и по странен начин – това не е моментът за шофиране или за интервю за работа.

Метаболизъм

В зависимост от генетичния профил нередовното и безразборно хранене може в някои случаи да премине безпроблемно, но по-често води до нарушен баланс в организма. Гликемията пада на най-ниско ниво, а хормонът на стреса, кортизолът, се повишава значително. Появява се тревожност, храната се превръща в натрапчива идея. Тялото е на ръба на паниката и започва да трупа каквото може. Затормозеният метаболизъм се изразява в напълняване, възпалителни процеси, окисляване на мазнините и повишен сърдечносъдов риск. Появява се хронично забавяне на всички функции. Производството на лептин, хормон на засищането, излиза от ритъм и човек трудно преценява дали е сит или не. Превръщането на мазнините в енергия се затруднява, особено ако пропускаме сутрешната закуска.

Сърце и черва

Натрупаната тлъстина около корема, причинена от безразборно хранене, е много вредна за здравето. Медицината вече я смята за равносилна на човешки орган. В нея се пораждат възпалителни процеси и хормонален дисбаланс. Тя повишава риска от сърдечносъдови проблеми, хипертония и други болести.

Пропускането на хранения предизвиква запек и подуване на корема. Смляната в стомаха храна не напредва към дебелото черво, тъй като няма новопостъпила храна, която да я изтласква. Така тя ферментира на място, образуват се газове и се появяват болки в корема.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser