Преминете към основното съдържание

Какво толкова има в неговите приятелки, че го ревнувате от тях

Те могат да разклатят всяка стабилна връзка и да докарат нормални иначе дами до лудост. Нормално ли е да искате да ги заточите на самотен остров?
Толерантността си има граници!
Толерантността си има граници! © iStock

Мъжете днес готвят, ползват хидратант, мотаят се с момичетата. Но 90% от жените не харесват този факт. Ади е една от тези 90%, а също и част от онези дами, които не разрешават на половинките си да се виждат с жени. Наложила ветото, след като двамата срещнали негова бивша състудентка, която го целунала по устните за „Здрасти“, висяла му на врата, смеела се на всяка негова дума и му се обадила вечерта.

Под стриктния поглед на Ади той не вдигнал, нито върнал обаждането. И обещал никога да не го направи. В същата вярност се врекъл и приятелят на Сани, след като тя с месеци дебнела какви съобщения си разменя той с някаква по-млада колежка. „Малко е крайно като мярка“, признава законната избраница, „но другата получаваше прекалено много внимание.“ Ако зависеше от Ади и Сани, всички приятелки на мъжете ни щяха да са заточени на самотен остров без мобилни телефони.

Когато жена влиза в стаята, всички останали жени я оглеждат от глава до пети

Защо иначе интелигенти жени като тези двете превъртат при изписването на женско име върху дисплея на любимия? Обяснението с една дума е: надпревара. А с още няколко: ревност несигурност, страх, необяснима ненавист... След това идва завистта – заради косата, дрехите, бюста...


ПРИЯТЕЛСТВО, ИЗМЕРЕНО В ЕДНАКВИ АУТФИТИ


В природата на жените е да се надпреварваме. Без значение дали е заради приз за красота, или за да докажем чия чанта е по-хубава. Когато жена влиза в стаята, всички останали жени я оглеждат от глава до пети. Само че ако модерната чанта е в ръцете на най-добрата приятелка на вашия мъж, летвата е много по-нависоко и нещата определено могат да се объркат. Така че, донякъде е оправдано да полудяваме, когато сме хлътнали до уши.

По-сериозни причини за нетипичното ни поведение: сравняваме се с нея и преценяваме дали е заплаха. Зад което стои схващането, че една жена може да накара един мъж да изневери. Изработваме си план дали и как това може да се случи, после се опитваме да го елиминираме, ако е възможно. Като изтрием например телефонния номер на досадницата от неговия телефон.

41% от мъжете наричат „най-добър приятел“ някоя жена

Редно ли е да се чувстваме застрашени, при положение че 41% от мъжете наричат „най-добър приятел“ някоя жена? „Винаги има вероятност едно приятелство да се превърне в нещо повече“, смята Петя, интериорен дизайнер. „Когато хората споделят, се получава здрава връзка между тях и макар тя да е приятелска, лесно е някой от двамата да си помисли, че може да отиде и по-далеч.“ Точно тази вероятност подхранва женската ни несигурност, дори когато няма изгледи за романтична развръзка.

Петя, например, изпитвала необясним страх, че приятелят ѝ се чува веднъж седмично със стара позната. Приятелството датирало отпреди 10 години. Дори заживяването в различни градове след университета не спряло честите и продължителни разговори. „Как да разбереш здравата им връзка, ако не си имал такова приятелство? А той дори настоява: „Наистина ще я харесаш!“, което само влошава нещата“, ядосва се Петя.

Разказвам ѝ за Ива и настоящия ѝ приятел. Три години след като го срещнала, най-сетне се запознала и с тайнствената му приятелка. Напрежение, но се харесали. Веднага станало ясно, че непознатата не иска да й отнеме мъжа и има „право“ да му е приятелка. Трите години притеснения се оказали нерви, хвърлени на вятъра, а поговорката, че проверката е висша форма на доверие оправдала народната си мъдрост.

Неписаното правило

Въпреки това, има и жени като Нина, която е разкарала всички жени от живота на мъжа си, дори онези, които със сигурност не са хетеро... „Не е ли нормално жената да иска да е номер едно в живота на мъжа?“, пита тя. „В приказките е така – двама са си самодостатъчни и я карат един с друг до края на дните си.“ Едва по-късно се сещам какво можеше да кажа на Нина. Че в реалността е друго. Че ние сме социални същества. Че не е здравословно да се изолираме и да даваме обет за неприкосновеност. Подобни изисквания показват неувереност и склонност към емоционално притежаване.

Разбира се, и толерантността си има граници. Ако той получава емоционална подкрепа някъде другаде, е добре да проверите дали няма желание да получи и секс. Все пак, това повдига въпроси за ролята ви като приятелка/съпруга. Е, да, няма закон, който да му забранява да прекарва част от времето си с някоя приятелка, която му е по-близка от останалите, макар самото ѝ наличие да предизвика у вас неприятни чувства.


ГОЛЯМАТА ЛЮБОВ МЕЖДУ ПРИЯТЕЛКИ


Но има неписано правило, че ако сте обвързани, половинката е тази, на която трябва да се обаждате най-напред и да споделяте в детайли. Иначе няма смисъл да сте заедно, ако инвестирате другаде. Или ако споделяте всичките си тайни и страхотни вицове с някой друг.

Ключът към доверието

Важното е да има правила. Ако ви е по-спокойно да се вижда с най-добрата си приятелка на обяд вместо на вечеря, обяснете го спокойно. Ако тя му се обажда и по цели часове той е на телефона заради нея, раздавайки цялата си енергия, това трябва да бъде отбелязано.

Може би подозирате, че има по-силни чувства към нея, а вечерята предполага романтична обстановка. Но, ако грешите, няма причина той да не се вълнува от емоциите ви и да не иска да ви изслуша.

Какъвто и да е случаят, комуникацията и откритостта са ключът към доверието. Това означава обаче да сте готови не само да сочите с пръст, но и да се вгледате в себе си. Дали и вие не го пренебрегвате, докато се раздавате за близките си, нищо че не са непременно привлекателни представители на другия пол? Какво означава за всеки от вас приятелството и щяхте ли да се възхищавате на този мъж, ако той не бе така самоотвержен за хората, които разчитат на него? Тази самоотверженост степенува ли се правопропорционално на красотата на съответната приятелка и граничи ли с наивност?

Вместо мирен договор

Говорете за всичко, което присъствието на въпросната личност провокира в главата ви, за да съумеете заедно да предоговорите своите граници на доверие и търпение. А ако ви залее гняв, поемете дълбоко дъх, вместо да експлоадирате (макар че е лесно само на думи).

После помислете какво има в онази жена или ситуация, което ви човърка. Наистина ли е нещо логично? Ако да, изречете го с думи, вместо да хвърляте мобилния му през прозореца (добре де, може само в краен случай) или да крадете от „врага“ онази страхотна чанта (след един-два сезона вече ще е омръзнала на всички).

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser