Преминете към основното съдържание

Какво трябва да знаете за парижкия Нотр Дам

Защо огънят в катедралата се превърна в трагедия за целия свят
© getty

Легендарната католическа църква в центъра на Париж в продължение на почти хиляда години е една от основните символи на Франция.

Спасявана от Виктор Юго, преживяла бунтовете на антимонархистките френски революционери, тя сега стои горда, но полуразрушена. Пожарът, който избухна на 15-ти април, ужаси целия свят.

В нашия кратък подбор ще намерите най-важните факти за катедралата „Света Богородица“.

© getty

1. Нотр Дам дьо Пари е строена повече от два века - от 1163 до 1345 година.

2. По първоначален план, катедралата е трябвало да бъде толкова голяма, че да побере всички жители на френската столица. По това време в Париж са живеели около 10 хиляди души. Преди да се опожари, между стените на катедралата могли да се настанят повече от 9 хиляди души.

3. В парижката "Света Богородица" няма нито една стена. Пространството на катедралата е оформено от колони, свързани с арки. В отворите между арките има стъклописи. Както в другите готически храмове, в нея също няма стенопис, а стъклописът е единственият източник на светлина. 

4. След Голямата френска революция се появява сериозна заплаха за съществуването на катедралата, която се смята за символ на монархията. Нотр Дам дьо Пари е могла да бъде разрушена. Парижани се противопоставят на разрушаването, в резултат на това самата сграда е запазена, но обявена за "Храм на разума". Въпреки това, статуите на царете в катедралата са били "обезглавени" и шпилът е унищожен. По-късно тези елементи са възстановени.

© getty

5. Парижката "Света Богородица" поддържа един от главните светилища на християнския свят - венецът от тръни на Исус Христос. Френските източници съобщават, че венецът е преживял огъня от 15-ти април. Пожарникарите са успели да спасят също така робата на Свети Луи и няколко картини.

6. През Средновековието Нотр Дам е била Библията за неграмотните хора. Скулптурите, които украсяват катедралата, отразяват цялата история на християнството. Известните скулптури на гаргойлите и химерите в горната част на катедралата са направени много по-късно от други скулптури - през XIX век.

7. През вековете в катедралата са коронясвали и венчали императори. През 1804 г. в катедралата е бил коронясан и Наполеон Бонапарт I. 

8. По време на Френската революция почти всички камбани на катедралата са претопени и отиват за направата на оръдия. Камбаните са възстановен едва през 2013-та година.

© getty

9. Нотр Дам дьо Пари e прославен в едноименния роман на Виктор Юго, както и в театрални представления и екранни версии на това произведение. Той пише познатата история за Квазимодо и Есмералда, за да спаси сградата от парижани, които не осъзнават стойността на готическата архитектура и искат да я заменят от нови сгради или да я променят в по-нов стил. 

10. Катедралата се посещава ежегодно от повече от 13 милиона туристи. Тя е не само историческа забележителност, но и функционираща църква. Парижката "Света Богородица" е място за поклонение и е център на католицизма във Франция.

Добрата новина е, че френският президент Еманюил Макрон обеща да възстанови Катедралата на Нотр Дам.

"Нотр Дам е нашата история, нашата литература, част от душата ни, мястото на нашите най-велики събития, епидемии, нашите войни ... епицентърът на нашия живот. Нотр Дам продължава да гори, и аз знам колко много нашите сънародници изпитват горчивина и тревога ”, каза президентът.

© getty

Още по етикети

Париж , новини , емоции
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser