Преминете към основното съдържание

Kånken. Класиката е класика с причина

Как правилно да се грижим за нашия Kånken?

В наши дни е трудно да посетим оживен град и да не се разминем с поне един човек, носещ на гърба си цветната цветната Kånken (Конкен) раница на Fjällräven. Създаден преди повече от 45 години, семплият дизайн, дългогодишна издържливост и доказала се във времето абсолютна функционалност превръщат раницата в първия избор на хора във всички възрасти, без значение каква е тяхната сфера на дейност.

Лансиран на пазара за пръв път през 1978г., класическият Kånken търпи метаморфози. Днес я откриваме в различни цветове и размери. Пример за това е моделът Kånken No. 2, който е по-издръжлива версия, изработена от материал G-1000 Heavy Duty.

През 2016 г. Fjällräven добавят и Re-Kånken към линията. Раницата е направена от 11 рециклирани пластмасови бутилки. Най-новото попълнение в семейството е Tree-Kånken, което е направено от нов материал на биологична основа, наречен Pine Weave и се очаква да е на българския пазар от средата на септември. От каквато и материя да е направена, силуетът си остава един и същ.

Защо?

Защото Kånken е създаден да издържи теста на времето. Тъканта Vinylon, от която е направен оригиналът, и G-1000 Heavy Duty на Kånken No. 2, са произведени така, че да издържат на износване. Те обаче не са неразрушими. Ако наистина обичате своя Kånken (а как може да не обичате тази раница?), трябва да се грижите добре за нея.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да удължите живота на любимия ви модел:

  • За да получат всичките 50+ цвята, от Fjällräven използват специална техника за боядисване. Съответно съществува минимален шанс цветът да се пренесе върху дрехи, дори ако са светли. От компанията препоръчват да накиснете вашия Kånken в хладка вода, преди да започнете да го използвате или внимателно да минете по повърхността с мека четка. Оставете раницата да изсъхне напълно на простора преди да я ползвате. По този начин допълнително намалявате шанс за пренасяне на цвят върху други тъкани.
  • Каквото и да правите, не поставяйте вашия Kånken в пералнята. Вместо това използвайте мека четка или гъба и хладка вода, за да почистите замърсяванията.
  • Не препълвайте своя Kånken. Раницата идва в разнообразни размери, така че ако имате повече багаж, то си вземете по-голям размер. Оригиналната раница Kånken има 16-литров обем и въпреки че няма официално максимално натоварване, това не означава да се запълва на макс. Ако искате да сложите лаптоп във вашия Kånken, не забравяйте да вземете модел с тази функция. Задният джоб на оригиналния модел е направен за папки, документи и таблети, но не и за лаптоп. Това натоварва прекалено много презрамките и циповете.
  • Говорейки за ципове, ако ципът ви захапе, избягвайте да го дърпате. Вместо това използвайте малко прозрачен балсам за устни, за да разхлабите ципа. След това внимателно опитайте да го отворите и затворите.
  • Ако се появят скъсвания, поправете ги веднага. Колкото по-дълго ги оставяте, толкова по-големи ще станат, което ги прави трудни за ремонт.
  • И накрая, не оставяйте своя Kånken на пряка слънчева светлина. Цветът ще избледнее. Kånken предпочита сянката.

Не сме съвсем сигурни какво точно в раницата Kånken я прави привлекателна за поколения хора. Може би това е калейдоскопската гама от цветове, може би удобната правоъгълна форма или пък историята и функционалността й. Най-вероятно това е комбинация от трите. Но по някаква причина тя се превърна в най-популярната раница на Fjällräven. Ако вече сте се присъединили към клуба на Kånken, то знаете за предимствата на този модел. А ако още не сте, то какво чакате? Училище, работа, приятели, градът. И горите, парковете, езерата, плажовете. Където и да отидете, каквото и да правите, раницата Kånken ще ви бъде другар за дълги времена.

Може да откриете разнообразните модели и размери Kånken в магазинът на Fjällräven в The Mall, етаж 0, както и на www.fjallraven-shop.bg

Още по етикети

KANKEN , Fjällraven , мода , раници
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser