Преминете към основното съдържание

Кападокия: в небето по изгрев

Нещо, което Instagram профилът ви не бива да пропуска, особено когато сте в това приказно кътче от Турция!
Скалите тук са приютили манастири, църкви и монашески килии.
Скалите тук са приютили манастири, църкви и монашески килии. © iStock

Направете кадрите от борда на балон с горещ въздух или увековечете момента дори без да летите. Просто се изкачете до някой връх и се снимайте на фона на реещите се зад вас балони. Не пропускайте да напишете в поста, че сте в Земята на красивите коне (значението на Кападокия в превод от персийски). Чудните й скални образувания и скални манастири са под опеката на ЮНЕСКО.

© iStock, Каменният град се простира върху високи плата и вулканични върхове

Какво друго да разгледате наблизо: 

Кападокия се намира в централна Турция, на територията на градовете Невшехир (най-големия в областта), главния търговски център Юргюп, Аванос (на двата бряга на Къзълърмак – Червената река, най-дългата в Турция), подземния град Каймъклъ.

© iStock, Неслучайно наричат Кападокия "Земя на светци"!

Кога да дойдете до Кападокия:

От април до юни и през септември и октомври. Лятото тук е много горещо, а зимата също може да бъде красива, видяна отгоре, но все пак не е толкова цветна.

© iStock, Най-старите скални църкви и манастири в района са от V-VI век.

Къде в България да повторите изживяването:

От миналата година и Белоградчишките скали вече могат да бъдат видени от птичи поглед. Балоните се издигат по изгрев слънце от крепостта Калето, а скалният район е не по-малко феноменален от своя турски „събрат“.

© iStock, Сбъдната мечта в сърцето на Мала Азия!

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser