Преминете към основното съдържание

Карането на колело прави хората щастливи!

Твърди го Майк Викинг в книгата си „Малък наръчник по хюга“. А в негова подкрепа идват резултатите от различни изследвания...
Колелото е индикатор дали сме щастливи.
Колелото е индикатор дали сме щастливи. © iStock

„Карането на колело е полезно не само за личното ни здраве и емоции, но е и индикатор за това, дали се чувстваме интегрирани в квартала си и дали сме щастливи там, където живеем“, смята авторът на „Малък наръчник по хюга“ – Майк Викинг. Шведско проучване допълва думите му с данни за това, как ползващите автомобил по-рядко се отзовават на обществените мероприятия в своя район.

Обяснението: по-голямата дистанция, свързана с придвижването. Шофиращите имат повече гъвкавост при избора на месторабота, тъй като могат да стигнат по-надалеч с колата. В редица случаи обаче това намалява ангажираността на тези хора в собствения им квартал, установяват специалистите от Швеция.

Важните моменти 

А проявата на грижа е сред важните моменти в хюга нагласата. Защото датското изкуство на щастието е в това, да доставяме наслада – на себе си, но и на другите. Да ценим – и заедно, и поотделно, мига и простичките удоволствия в живота. Те, разбира се, са съставна част от всеки сезон. И дори не е нужно да се качваме на колелото, за да стигнем до тях.

© iStock, Хюга е скромна и бавна.

Сигурно затова служителите, които ходят на работа с велосипед, са по-щастливи от колегите си, които шофират или ползват градски транспорт. Данните са на Медицинския колеж на Норич и Центъра по здравна икономика към Университета в Йорк. Изследването доказва и че онези от служителите, които са заменили колата или автобуса с колело, също са станали по-щастливи след промяната.

Дълъг и щастлив живот 

До подобни изводи стига и друго проучване – на Университета Макгил в Монреал. Според канадските данни, дори когато придвижването до офиса с велосипед отнема значително повече време, в сравнение с другите опции, то продължава да носи най-голяма наслада на служителите.

Освен това, редовното каране на колело добавя от 3 до 14 месеца към продължителността на живота, изчисляват от Университета в Утрехт, Холандия. Все неща, за които си заслужава да се поучим от скандинавците! Или, както пише Майк Викинг: „Хюга е скромна и бавна. Тя е за това, да избереш старото пред новото, семплото пред крещящото и спокойствието пред превъзбудата.“

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser