Преминете към основното съдържание

Карантина 2.0 - какво да правим, когато фитнесът не работи

Аз съм от хората, които винаги са спортували. Е, вярно е, че през топлите месеци, трудно се завъртам в залата, но замествам интензивните тренировки с активно каране на колело и дълги разходки. През зимата обаче, фитнесът и груповите тренировки са неразривна част от дневната ми рутина и затварянето на залите ми причинява истински дискомфорт.

По време на първия lockdown изпаднах в нещо като летаргично униние и вместо да градя здраво, лятно тяло, аз се отдадох на кулинарно пътешествие. Резултатът беше няколко килограма отгоре.

Тъй като ситуацията с тренировките извън дома се повтаря, липсата на физическа активност със сигурност ще даде отражение на формите ни, ако не предприемем действия, макар и в импровизирана домашна обстановка. Ето какви са малките ми спортни тайни за Карантина 2.0.

Кардио

Нещото, което най-много ми липсва у дома е пътеката. И тъй като вкъщи няма достатъчно място за обемисти уреди, каквито са тези за кардио, се наложи да имровизирам. Истината е, че скачането на въже е отличен заместител на бягащите пътеки. И не само това – доказано е, че при тичане с умерено темпо и малък наклон, за 30 минути се изгарят между 250 и 350 калории, докато при 30 минути скачане на въже, изгорените калории са между 300 и 400, в случай че правим по 70 скока в минута. Тоест, не се натоварваме изобщо, тъй като в секунда нормалното е да скочим два пъти.

Плиометрични упражнения

Ако искаме да изгорим някоя и друга калория и успоредно с това да покачим мускулната си маса, то полиометричните упражнения са може би най-добрият избор за дамите. Те са високоинтензивни и включват различни видове подскоци и клекове, без необходимост от тежести. Всъщност, една от любимите ми тренировки и във фитнеса е изградена изцяло такива, а реално за нея не ми е нужно нищо друго, освен въже и килимче. Идеята е да се изпълнят всички повторения за възможно най-кратко време, без да почиваме и отнема не повече от тридесет минути. Ето я и нея:

 • 100 подскока на въже
 • 75 повторения високи колене
 • 50 клека
 • 25 женски лицеви опори
 • 150 подскока на въже
 • 75 подскока „Звезда“ – изпълняват се, като при всяко първо оттласкване от земята разперваш ръце и крака, а при второто ги събираш обратно до тялото.
 • 50 обратни напади
 • 25 пълни коремни преси
 • 200 подскока на въже
 • 75 повторения бягане на място с високо свити назад крака
 • 50 повторения „планински катерач” – за неговото изпълнение е необходимо да застанем в позиция „дъска” и от нея започваме с интензивни движения да свиваме последователно краката си в коленете, така че почти да опират гърдите ни.
 • 50 повдигания на краката от легнала по гръб позиция

Разбира се, когато говорим за отслабване, трябва да сме наясно, че 70% от добрия резултат се постига от правилния режим на хранене и едва 30% ги отдаваме на спорта, така че колкото и да сме постоянни с упражненията, все пак трябва да внимаваме с кулинарните карантинни шедьоври.

Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser