Преминете към основното съдържание

Кардиограма в ноти: #9хMaria от талантливата пианистка Мария Каракушева

След 29 активни години на сцена, тя с гордост представя проекта Hearteclipse Live

Каква е ролята на жените творци в обществото? Това е въпрос, над който редица куратори наблягат през последните няколко години. Те се опитват да покажат на света, че жените не са просто „музи“, а и значими артисти.

Артистичните търсения на Мария Каракушева също наблягат на тези въпроси. Мащабността на спектакъла ѝ е идеална възможност, чрез който пианистката да даде гласност на тази кауза.

„Решението ми да го направя идва от личния ми опит като млада жена композитор и сблъсъка със света на поредната професия, която се оказа подчертано „мъжка“. #9хMaria е кауза, с която обръщам внимание, че творческият свят има нужда от развитие и промяна на нагласите. Добрият пример и модел са най-големите вдъхновители за промяна. За целта избрах още осем жени на име Мария влиятелни творци, които вдъхновяват мен самата, и чрез предварително заснети видеа за всяко парче от албума, имат своята роля в промотирането на Hearteclipse Live!“


МАРИЯ КАРАКУШЕВА: НЕЖНАТА СИЛА НА КЛАСИЧЕСКАТА МУЗИКА


Hearteclipse Live! e aудио-визуално изживяване, което ще обърне представите на публиката за класическата музика.

Hearteclipse Live! използва модерен подход към сценография, хореография и режисура, но в същото време неостаряваща концепция, каквато е и класическата. Като гост изпълнител във втората част на концерта ще се включи един от най-популярните български електронни музиканти Иван Шопов, добре познат и с проектите си Balkansky и Cooh. Със специалното участие на Quarto Quartet The Chamber Musicians of Sofia и визуалния артист Петко Танчев.

„Девет истории с послания за всеки, от света вътре в мен до възможно най-далечната точка, за която мога да си помисля – „Две светлинни години“ от тук, каквото е заглавието на една от пиесите, включени в едноименния ми албум“, коментира артистичната си концепция Мария Каракушева.

Визуалната среда на спектакъла ще бъде генерирана като колаж от заснети видеокадри, 2D рисувана дигитална анимация, 3D рендери, интерактивен медия дизайн, видео на живо и светлинни ефекти. Hearteclipse Live! наистина е повече от обикновен класически концерт.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser