Преминете към основното съдържание

Кариерата ви е на кантара

По-малко килограми = по-висока заплата?

Ако искате по-висока заплата, трябва да следите... талията си! Защото според все повече проучвания килограмите определят докъде ще напреднете в кариерата в изненадващо по-голяма степен, отколкото доброто старо трудолюбие

Знаехте ли, че жените, които могат да се похвалят със стройна фигура, се радват и на значително по-високи доходи? Аз - не. Обаче го подозирах. Мисълта за взаимовръзката талия-заплата се загнезди в съзнанието ми още преди няколко години. Тогава една писателка, на която силно симпатизирам заради страхотния й авторски стил, получи няколко покани да води лекции по отразяваните от нея теми. Въпреки безспорния й ораторски талант след първите изяви поканите секнаха.

Репутация само на хартия

Тя така и не разбра защо. И докато се опитваше да пренебрегне собственото си недоумение, за околните беше очевидно, че нейният външен вид не се връзва със стандартните представи за приятна визия. А не беше далеч от желаното! Само ако беше избрала костюми, в които да изглежда малко по-вталена (тъмни дрехи, оптически издължаващи кройки, вертикални райета), щеше да добави към таланта си нужното внимание и респект. Вместо това се обличаше така, че да се хареса на мъжа си – високи токчета, мини поли, впити дрехи (повечето от които не подхождаха на едрата й фигура, а и нито една не носеше посланието „скъпо, луксозно, качествено“). И макар жената да имаше добра репутация на хартия, на живо изобщо не излъчваше очаквания от аудиторията професионализъм.

Грозната истина

Не е честно да посрещаме (и изпращаме) по външния вид? Може би. Само че правим точно това. Доказват го и няколко независими едно от друго проучвания:

Слабичките служителки печелят с около 15 500 долара повече годишно в сравнение с по-пълните им колежки, а жените с 11 кг над нормата изкарват близо 14 000 долара по-малко от тези със стандартно тегло. Данните са от учените в университета във Флорида.

На красивите хора им плащат с 10% повече, отколкото на останалите, твърдят експерти от други два американски университета – тези в Тексас и в Мичиган. Изводът се наложил, след като външният вид на завършилите студенти бил оценен по петобалната система, а резултатите били сравнени с доходите им.

Страдащите от затлъстяване жени получават от 17% до 25% по-ниски заплати в сравнение с колежки на тяхната възраст и със същата квалификация, изчисляват анализатори в Нюйоркския университет. Уточнение: тази зависимост се наблюдава по-често при белите жени, докато при чернокожите са „допустими“ повече килограми.

22% от ръководителите на екипи са отказвали повишение заради начина на обличане на работещия, сочи друго проучване, цитирано от агенция „Ройтерс“.

Между 5% и 8% по-големи заплати вземат и жените, които са поне 7 см по-високи от стандарта.

На красивите хора им плащат с 10% повече, отколкото на останалите

Залог за успех

Да, красивата външност е залог за успех. Не защото „красота“ по принцип е равно на „успех“. А защото хубавата визия в повечето случаи означава, че си положил усилия да изглеждаш добре. Лошата (под формата на зле поддържани зъби, кожа или фигура) – че те е домързяло да се постараеш. Именно – усърдието! Това така любимо на специалистите от отдел „Човешки ресурси“ качество. И не само на тях. В ерата, в която здравословният начин на живот е приоритет, цялото общество вдига летвата на установените визуални норми.

Хубавата визия означава, че си положил усилия да изглеждаш добре

Измерване с думи

Ето как красотата ни влияе, без дори да си даваме сметка за това: оценяваме привлекателността на едно лице за части от секундата и ако то е хубаво, го свързваме с позитивни думи като „смях“ и „щастие“. Красивите образи ни предразполагат и това е вродено за хората от всички култури, твърдят Ингрид Олсон от университета в Пенсилвания и Кристи Маршуец от „Йейл“ – автори на поредното научно изследване в областта. В него те накарали участниците да разгледат фотоалбуми на студенти, да оценят привлекателността на хората от снимките и да асоциират образите с думи. Времето за реакция било съвсем кратко, а критерии за красота липсвали.

Притегателна сила

Анкетираните обаче се справили бързо и се оказали изненадващо единодушни. Изводите: 1) красотата може да бъде „измерена“ само с един бегъл поглед; 2) оценяването й е на принципа на крайностите – или много грозно, или много хубаво; 3) неатрактивните лица не предизвикват никаква реакция, но привлекателните събуждат силни позитивни асоциации. Освен това се оказало, че дори децата предпочитат красиви лица. И изобщо, както казва Олсон: „Привлекателните хора получават повече внимание, смятани са за по-интелигентни и са по-добре платени!“

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser