Преминете към основното съдържание

КАРИН ОКОЛИЕ: „Трябва по-често да следваме вътрешния си глас“

Енергията на Карин е заразителна! Зад лъчезарната усмивка на лекоатлетката се крие борбен дух, който й печели не само топ места в олимпийските игри, но и успехи извън спортната й кариера. Вдъхновяваща и истинска, тя ни показва какво означава да си мотиватор на младото поколение.Кой те насърчи да тренираш професионално лека атлетика?

Започнах с леката атлетика на шега като тийнеджър, но определено не си представях да се превърна в професионален спортист. Всичко се случи в училище, където имах огромната подкрепа на учителката ми по физическо и съучениците ми. Те бяха в основата на това да се влюбя в спорта.

Можеш ли да ни споделиш важен момент за теб за вдъхновение или трудност, с която си се справила?

Имала съм много щастливи и трудни моменти на пистата. От рекорди и титли до неуспех и контузии, но това, което ме е карало да продължавам, е удоволствието от бягането и начинът, по който се чувствах, докато спринтирам – истински щастлива. Това е нещо, което се опитвам да пренеса и извън спорта, а именно да изпитвам удоволствие от това, което правя. Вярвам, че тогава разгръщаш потенциала си.


Променило ли се е отношението ти към спорта през годините и как?

Като всяко нещо, с което се занимаваш години наред, спортът ти показва различните си лица и ти трябва да се научиш да го обичаш заради тях. Например болката е нещо, което често трябва да превъзмогнеш, както и съмненията. Като дете приемах спорта просто като занимание, а днес си давам сметка колко голяма училище за физиката и психиката е всъщност.

Състезателният ти дух откроява ли се и в живота ти?

Несъмнено. Често се състезавам без дори да осъзнавам и това понякога ме поставя в забавни ситуации.

Кое за теб е приоритет в ежедневните визии – тенденциите или удобството? Какъв би бил твоят стайлинг в един типичен за теб ден?

Винаги залагам на удобството и рядко съм наясно какво всъщност е на мода (смее се). Обичам „вечни класики“ и избирам дрехи, които знам, че бих носила и след време. Харесва ми да нося деним в ежедневието си, а често построявам аутфита, започвайки от маратонките.

Сезонът на готините маратонки отново е открит. Имаш ли си любими в момента?

В момента не събувам Air Max Terrascape 90, които са последният модел на емблематичната серия. Удобството на Air Max е легендарно заради подметката от пяна.

По-специалното в новия модел е, че e направен от рециклирани материали – още една стъпка на бранда по пътя към нулеви въглеродни емисии и отпадък в производството на спортни обувки, което много ми харесва. Дизайнът на подметката е направен от Nike Grind (остатъци от рециклиран отпадък) и именно заради това е на точици – според мен страхотен детайл.


Какво те подтикна да стартираш подкаст?

Стартирах подкаста си Kari’s Calling през странната 2020 г., защото имах в ръцете си прекалено много свободно време и прекалено много въпросителни относно това, дали изобщо ще има състезателен сезон. Исках да създам вдъхновяващ формат, в който да разговарям с различни хора на теми, свързани с житейския им опит. В този период всички търсехме мотивация, а аз мечтаех моят подкаст да е източник на такава. Стана спонтанно, но имах късмета да намеря хора, които прегърнаха идеята ми и помогнаха да я реализирам.

Имаш ли дни, в които ти липсва мотивация?

Имам, разбира се, но ги приемам като напомняне, че имам нужда да забавя темпото и че най-добрата ми версия изглежда по различен начин всеки ден. Трябва да приемем, че не сме “машини” и не винаги минаваме през житейските ситуации с лекота, но това е най-нормалното нещо на света.

Няма как да пропусна да те питам за приключението „Сървайвър“. Какво научи за себе си там?

Научих, че това преди всичко е игра, която трябва да се играе по определен начин, ако искаш да спечелиш. Трябва да изхождаш от всичко това, което се случва там, а не от човека, който си в “реалния свят”. Лично за себе си открих, че трябва все по-рядко да съм “people pleaser” и повече да вярвам в себе си.

Като личност с широки интереси, какъв е твоят съвет към младите хора за живот, изпълнен със смисъл и мечти?

Трябва по-често да следваме вътрешния си глас и да се доверяваме на собствената си преценка, без да се страхуваме дали ще вземем правилното решение. Един добър мой приятел ми каза нещо много мъдро наскоро: „Няма грешен избор, все някога ще стигнеш, до където трябва. Важно e какво взимаш от пътя“.

Новата колекция на NIKE може да бъде открита в магазините на Nike в България „Парадайс Център“, „Сердика Център“, и „Мол Пловдив“.

#NikeSportswear #AirMaxDay #AirMaxLife#terrascape90


Фотографии КОСТАДИН КРЪСТЕВ-КОКО, стайлинг АВГУСТИНА МАРКОВА-ТУТИ, грим ЕЛИЗА ПОПОВА, коафьор ЛЮБЕН НИКОЛОВ, текст ТЕРЕЗА ВОСКАНЯН

Още по етикети

Карин Околие , Nike
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser