Преминете към основното съдържание

Карл Лагерфелд – неповторимо въображение и гениалност

Напусна ни колосът на модата, оставяйки дълбоки следи в естетиката на няколко поколения
© ImaxTree

Какъв ли ще бъде светът на модата без Кайзер Карл? Творецът, който повече от 30 години бе на креативния рул на една от най-обичаните и емблематични френски модни къщи.

Той вдъхна нов живот на ключови модни кодове завещани от Коко Шанел, като малката черна рокля, късото сако и костюмa, нанизите от перли съчетани с вериги. Творческата фантазия на дизайнера обагри туида в стотици нюанси и цветове, съчета костюмът с пола със спортна шапка с козирка, обши познатото сако на марката в искрящи сини пайети като го накара да си партнира с къс спортен клин (тази визия бе представена от Линда Еванджелиста за пролет-лято 1990-та, като под ръка тя носеше сърф), а роклите за червен килим комбинира с обсипани с кристали маратонки.

„Моята работа е не да правя това, което тя е правила, а какво би направила сега. Хубавото на Chanel e, че представлява идея, която може да се адаптира към много неща“ - твърдеше Карл Лагерфелд за работата си в Chanel и наследството от великата Коко, като превърна денима в неизменна част от света на марката.

Творческият му полет, не спираше само до създаване на колекции, а се разпростираше и до начина на тяхното представяне. Неговите дефилета бяха едни от най-завладяващите не само благодарение на моделите а и на сценографията.

Нека да си припомним някои от най-запомнящите се декори на Карл Лагерфелд:

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser