Преминете към основното съдържание

Кейт Мидълтън е отново с любимата тиара на принцеса Даяна

Кратка история на знаменитата Cambridge Lover’s Knot диадема
© getty

На държавен банкет за посещението на крал Фелипе VI и кралица Летисия от Испания, Кейт Мидълтън облече розова рокля от дантела на Marchesa, с драматична огърлица взета на заем от Кралицата и зашеметяващата диамантена и перлена тиара, която носи романтичното име "Cambridge Lover’s Knot".

Тя е била и най-любимата диадема на Даяна Спенсър. 

ПОВЕЧЕ ЗА ДИАДЕМАТА

Този скъпоценен аксесоар е поръчан при Garrard през 1913/1914 от кралица Мария. Тя го моделира по тиара, собственост на баба й принцеса Августа от Хесе, херцогиня на Кеймбридж. Диадемата не е с уникален дизайн, тъй като съществуват и други, които са доста сходни по вид с нея. Тя преминава от принцеса Августа към дъщеря й (също Августа), която става Велика херцогиня на Мекленбург-Стрелиц.

Люлеещи перли висят от 19 диамантени арки, покрити с възли. Диадемата е създадена от съществуващите бижута, които кралица Мария има в колекцията си - демонтирани са и са взети часто от някои от най-известните тиари плюс са използвани няколко брошки, принадлежащи на Мария, които в крайна сметка са й върнати. Първоначално дизайнът включва вертикални перли в горната част на арките, но накрая Мария ги премахва.

Кралица Елизабет Втора

След смъртта на Мария през 1953 г., тиарата преминава при кралица Елизабет II. Тя я носи с лекота в началото на 50-те години на миналия век, но в крайна сметка я връща в архивите като намаля броя на любимите си тиари до тези, с които я виждаме редовно днес.

Приказката на изсвестната тиара продължава. Кралицата заема диадемата на Даяна, принцеса на Уелс като сватбен подарък през 1981 г. Даяна изтъква, че аксесоарът е твърде тежът и предизвиква главоболие, заради това тя често избира да носи по-леката Spencer tiara наследство от семейството й. Никак не я обвиняваме, тъй като с люлеещите се перли, кралското бижу трябва да е било наистина трудно да се носи. Тъй като диадемата е била заем, а не част от личната собственост на Даяна, сега тя е отново в колекцията на кралицата.

Кейт Мидълтън на държавния банкет в Бъкингамския дворец

През 2015 г. отново видяхме тиарата, но този път носена от Кейт Мидълтън. Кралицата, все пак, склюни да извади диадемата от сейфа и да я заеме на херцогинята на Кеймбридж.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser