Преминете към основното съдържание

Хари и Меган се оттеглят, какво следва?

Бомба със закъснител или нещо напълно очаквано

© Getty

С изявление в Инстаграм профила си снощи принц Хари и Меган Маркъл обявиха решението си, че се оттеглят от кралските си задължения и привилегии. Новината шокира всички, но всъщност донякъде беше и очаквана. Твърди се, че двойката не е обсъдила предварително намерението си с който и да било член на кралското семейство.

„Ние възнамеряваме да се оттеглим като „висши“ членове на кралското семейство и да работим, за да станем финансово независими, като същевременно продължаваме да подкрепяме изцяло Нейно величество Кралицата“, се казва в изявлението. Меган и Хари възнамеряват да очертаят своя „прогресивна нова роля в кралската институция“.

„Висши членове на кралското семейство“ са онези възрастни роднини на британския монарх, които са високо в линията на наследяване, както и техните съпруги и съпрузи. Те работят на пълно работно време, изпълнявайки обичайните си задължения към кралицата, и са видими представители на монархията както в Обединеното кралство, така и навсякъде другаде по света. Такива са принц Чарлз и Камила и принц Уилям и Кейт Мидълтън.

В изявлението на Хари и Меган се казва още и това, че те ще разделят времето си между Северна Америка и Обединеното кралство – „географски баланс, който ще ни даде възможност да отгледаме сина си с признателност към кралската традиция, в която той се е родил, като същевременно осигурим на семейството си пространство да се съсредоточи върху следващата глава, включително старта на новата ни благотворителна организация“. Предвид факта, че прекараха в Канада шест от общо осемте си седмици отпуск, се предполага, че ще изградят свой дом именно там. Вчера, в деня на първата си поява след дългото отсъствие, Меган и Хари се срещнаха с върховния комисар на Канада във Великобритания, за да благодарят за гостоприемството и подкрепата по време на престоя си там. Херцогът и херцогинята на Съсекс бяха в Канада заедно със сина си Арчи, гостува им и майката на Меган, Дория. Освен това преди години Меган Маркъл снимаше там хитовия сериал „Костюмари“, съответно е прекарала доста време, живеейки в Канада, така че за нея това би било нещо като завръщане у дома.

Меган и Хари пуснаха вчера и свой нов сайт: https://sussexroyal.com/. Там е публикувано изявлението им, както и основните акценти от това, което им предстои. Голяма част, разбира се, е благотворителната дейност. Припомняме, че по-рано Хари и Меган се отделиха от фондацията, в която бяха наравно с принц Уилям и Кейт Мидълтън, и подадоха документи за основаването на своя собствена.

И все пак знаела ли е кралица Елизабет II какво подготвят внукът ѝ и съпругата му? Според кралски кореспонденти не е знаела. Всички са научили от изявлението в Инстаграм. Според BBC от Двореца са „разочаровани“.

Очевидно обаче нещата за кралското семейство не стоят толкова категорично, колкото звучи изявлението на херцозите на Съсекс. Кралският репортер Ричард Палмър цитира изявление от офиса на кралицата в Бъкингам: „Дискусиите с херцога и херцогинята на Съсекс са в начален етап. Ние разбираме тяхното желание да предприемат различен подход, но това са сложни въпроси, чието разрешаване ще отнеме време.“

Твърди се, че нетното богатство на Меган Маркъл се равнява на 5 млн. долара, а това на принц Хари възлиза на 40 млн. долара. Добро начало. Както и да се развият нещата от тук нататък...

Бляскавото завръщане на Меган Маркъл

Вижте повече

Бляскавото завръщане на Меган Маркъл

Искаме тези обувки, Меган! Полата – също

Защо светът е вманиачен по кралското семейство?

Вижте повече

Защо светът е вманиачен по кралското семейство?

Oбсебването на обществото по кралското семейство е по-скоро на психологическа основа

Меган Маркъл повтори визията на принцеса Даяна

Вижте повече

Меган Маркъл повтори визията на принцеса Даяна

Херцогинята на Съсекс се появи в тъмносиньо палто с колан и шапка с широка периферия

Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser