Преминете към основното съдържание

Хари и Тио - новото креативно дуо в града

Днес ви представяме двама талантливи артисти от Ереван, които от три години вече живеят и работят в София. Млади, вдъхновени и вдъхновяващи, двамата приятели ще ви очароват още от входа на ателието си, а после ще ви направят част от техния свят на прецизна работа и изпипана до последния детайл съвършена ръчна изработка на уникалните творби.

© Пламен Гаврилов / @plam_visuals

От колко години се познавате?

Х: Запознахме се през лятото на 2016 година в Ереван.

Как решихте да работите заедно като творческо дуо?

Т: Винаги сме имали голяма страст към изкуството и естетиката. Хари идва от семейство на дизайнери на бижута, така че за него това беше почти логичен и естествен избор. Аз съм учил архитектура и дизайн, така че двамата решихме да комбинираме уменията си и да изберем нещо, което да ни даде свободата да се изразяваме чрез форми и дизайни.

Х: Имахме желанието да създадем бижута, които да са модерни, минималистични и свежи. Най-вече, искахме да сме сигурни, че те ще могат да се носят както от мъже, така и от жени. Важно беше за нас и нещата, които правим да са инклузивни.

Как бихте описали себе си с три думи?

Х: Спокоен, отговорен и грижовен.

Т: Реалистичен, оптимистичен и смел.

Как би описал другия с три думи?

Х: Тио е артистичен, дисциплиниран и ориентиран към детайлите.

Т: Хари е чаровен, мил и е мечтател.

И двамата сте задвижвани от изкуството, но от кои стилове в изкуството сте най-привлечени и защо?

Х: В момента правя магистърска степен в Националната художествена академия, така че това е доста труден въпрос за мен, тъй като всички движения имат голямо влияние и значение за истинския любител на изкуството. Вероятно мога да подчертая поп артa и минимализма, въпреки че те са доста различни един от друг.

Т: Тъй като имам архитектурен бекграунд съм и голям фен на Баухаус - материалите, формите, идеите, с които все още вдъхновяват много съвременни художници в различни области. Харесвам и експресионизма. Харесвам грубостта и чистите човешки емоции, които той изобразява.


© Пламен Гаврилов / @plam_visuals
"Понякога не е лесно да работим заедно, но тази енергия е горивото, което разпалва творческия огън"

От къде черпите вдъхновение в ежедневието?

Т: Вдъхновението може да дойде от различни неща. Хора, произведения на изкуството, форми. И двамата имаме своите общи и индивидуални източници. Веднъж Хари направи обеци, вдъхновени от кубистичните картини на Брак. Аз съм вдъхновен най-вече от самите хора като личности и техните взаимоотношения.

Намирате ли начин да изразите себе си чрез бижутата, които правите или ги създавате, представяйки си че ще бъдат носени от определен тип човек?

Х: Ние вярваме, че независимо дали правите, или създавате нещо, то винаги е част от вас и вашата същност. Колкото и да сте изразителни, минимални, хаотични или организирани, всичко зависи от човека, който сте. Тио търси емоцията и характера на човека, а аз се вдъхновявам много от различни произведения на изкуството и от работата на баща ми.

Как бихте описали творческата енергия във вашето студио?

Т: Ако сме честни, понякога не е лесно да работим заедно, но тази енергия е горивото, което разпалва творческия огън. Искрени сме един към друг. Казваме, когато има неща, които не ни харесват и винаги се стремим към съвършенството във всеки един детайл.

Х: Понякога, когато снимаме е като на война, но всичко е само в името на изкуството.

© Пламен Гаврилов / @plam_visuals

Стремите ли се към определена естетика?

Х: Предвид, че сме млади творци мисля, че ни предстои дълъг път. Надяваме се един ден хората да разпознават работата ни. Дотогава се опитваме да се наслаждаваме на всичко, което правим и да не си поставяме рамки.

Т: Не се стремим към специфичен стил, но определено се стремим към усещане за красота и уникалност във всяко едно бижу.

Защо избрахте да живеете в България?

Т: Аз имам много експериментален, спонтанен характер. От юношеските си години уча и живея в различни страни и се опитвам да се озова на различни места. Така че, когато България дойде като опция, не се поколебах особено много.

Тъй като Хари живее в България от край време, по-скоро да питам Тио - кое тук ти се стори странно или ново?

Т: Хората в Българя са супер приветливи и почти от самото начало се почувствах като у дома си. Има някои неща, които изглеждат нови, но винаги е добре да изследвате нови места и култури, тъй като те ви помагат в личностното израстване и променят начина, по който гледате на света.

Кое е най-любимото ви място в града?

Х: Наистина се радваме на нашия квартал - Оборище и имаме няколко любими места за кафе и вечеря. Опитваме се и подкрепяме малките кафенета и фирми, защото плаваме в едни и същи води.

"В края на деня тенденциите идват и си отиват, но стилът и почеркът на работа остават"

Самите обичате ли да носите аксесоари и бижута?

Х: Всъщност сме доста различни в този смисъл, защото Тио обича да носи пръстени и украшения, а аз нося само часовници. Както се казва, обущарят няма обувки.

Интересувате ли се от мода?

Т: В миналото съм работил в модната индустрия и съм правил няколко проекта за модни списания. От няколко години се занимавам и с творческа режисура за музикални клипове и фотосесии. Така че, модата винаги е присъствала в живота и работата ми.

Кои са стайл иконите, на които се оповавате?

Т: Въпреки че се обличам по-спортно, мисля че в последните години за мен това е Том Форд и класата и симплистичността на неговия стил.

Водите ли се по тенденциите?

Х: Обръщаме внимание на тенденциите, но в същото време се стараем да не се поставяме в някаква рамка. В края на деня тенденциите идват и си отиват, но стилът и почеркът на работа остават.

© Пламен Гаврилов / @plam_visuals

Опишете как обикновено обсъждате и проектирате нови неща? Винаги ли процесът е един и същ?

Х: В творчески процес няма фиксирани правила. Понякога единият започва парчето, а другият го довършва. Тези между другото се превръщат в собствените ни фаворити.

Т: Повечето от бижутата ни обаче проектираме индивидуално. Има много инерция в създаването.

Коя е най-голямата ви амбиция в живота?

Т: Наистина влагаме сърцето и душата си в този проект и това да виждаме как той расте и се развива, означава всичко за нас.

Х: Да правиш това, което обичаш в дни като тези е истинска благословия. Искаме хората, които носят нашите творби, да знаят, че притежават повече от просто аксесоар.


Може да последвате Тио Торосян на @tio.toro и Хари Хайрапетян на @hari.art в Инстаграм.

Още по етикети

дизайн , дизайнери
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser