Преминете към основното съдържание

Хемингуей и един любовен триъгълник във време на карантина

Замисляли ли сте се какво би било, ако трябваше да прекарате карантината с мъжа си и ами... с любовника си под един покрив? :)))

Ърнест Хемингуей
Ърнест Хемингуей © Getty

В книгата „Everybody Behaves Badly: The True Story Behind Hemingway's Masterpiece the Sun Also Rises“ на Лесли Блум e разказана една много интересна история – историята зад прочутия роман „И изгрява слънце“, но и не само. Оказва се, че Ърнест Хемингуей също е бил под домашна карантина. При това не само с жена си, сина си и бавачката, а и с любовницата си.

Както е известно, писателят бонвиван е имал четири съпруги. Първата е Хедли Ричардсън, от която има син – Джак. Когато момчето е на 3 години, заболява от коклюш (магарешка кашлица). Това е причината за изолацията и домашната карантина. Как обаче се стига до там под един покрив да се озоват затворени мъж, жена му и любовницата му?

Ърнест Хемингуей, Хедли Ричардсън и синът им Джак
Ърнест Хемингуей, Хедли Ричардсън и синът им Джак © John F. Kennedy Presidential Library and Museum, Boston

Хемингуей се жени за Хедли Ричардсън през 1921 г. През 1925 г., когато семейството вече живее в Париж, писателят започва афера с Полин Пфайфър. Тя е журналист, работила е за Vanity Fair и Vogue и е пълна противоположност на съпругата му. Богата наследница, силна и независима жена, част от хайлайфа. Когато Хедли разбира за връзката, казва на мъжа си, че ще му даде развод, ако той се раздели с любовницата си за 100 дни. Той отказва. Все пак да имаш модерна любовница, е част от лайфстайла на всяка знаменитост, а Хемингуей е искал да бъде точно това. Авторът на „Старецът и морето“ заявява, че няма да се откаже от Полин, нито тя от него. Развод няма.

Лятото на 1926 г. Хемингуей заминава за Мадрид за борбите с бикове, а Хедли и детето отиват в Антиб на гости на богатите семейни приятели Сара и Джералд Мърфи във вилата им Villa America на Френската ривиера. Между другото, Сара и Джералд са вдъхновението зад героите Никол и Дик Дайвър от „Нежна е нощта“ на Фицджералд. Франсис Скот и Зелда също са част от целия този приятелски кръг.

Малкият Джак заболява от коклюш, докато е с майка си във Villa America, и лекар препоръчва да бъде изолиран. Семейство Фицджералд държат под наем малка къща наблизо и предлагат на Хедли да се настани там с детето по време на карантината. Бавачката пристига от Париж. С храна и всичко необходимо ги снабдяват Мърфи и Фицджералд, въпреки това обаче Хедли страда от изолацията. Но не задълго – съвсем скоро тя ще си има компания. Полин Пфайфър.

Полин Пфайфър
Полин Пфайфър © Getty

Има две версии за това. Според едната самият Хемингуей, за да не е сама жена му, е изпратил любовницата си при нея. Полин като дете е преболедувала коклюш, така че няма как да се зарази отново. Според другата версия идеята е била на самата Хедли, която е решила, че това ще е „първокласна шега за пред целия свят“.

„Първокласна шега за пред целия свят“

След като Полин се нанася в къщата, се появява и Хемингуей. Той попада под един покрив с жена си, която така или иначе е все още ядосана, с амбициозната си любовница, с постоянното присъствие на бавачката и със заразно болното си дете. Но казва, че това е „прекрасно място за писане“. За да няма жертви и драми, Фицджералд и Мърфи правят компания на по питие от колите си отвъд оградата, докато участниците в любовния триъгълник им казват „Наздраве“ от верандата. След края на карантината (продължила няколко седмици) необичайното домакинство се мести в хотел. Оздравялото дете е настанено с бавачката отделно в малка къща, където да продължи да се възстановява.

Бракът на писателя с Хедли Ричардсън на практика приключва още в края на същото лято. Полин Пфайфър е втората съпруга на Хемингуей. Двамата се женят през 1927 г. и остават заедно в продължение на 13 години. През 1933 г. Хедли се омъжва за журналиста Пол Моурър, когото среща в Париж.

Има мнения на психолози, че след тази изолация сега заради пандемията от коронавируса много семейства ще се разрушат. Но от друга страна, можем да се хванем за заглавието на книгата, която Ърнест Хемингуей пише в подобни условия – „И изгрява слънце“. Достатъчно оптимистично звучи, нали?

Сърдечното писмо на изолирания под карантина Ф. Скот Фицджералд

Вижте повече

Сърдечното писмо на изолирания под карантина Ф. Скот Фицджералд

През последните няколко дни в социалните мрежи се разпространява текст, който се представя като писмо написано от американския писател, който е бил изолиран под карантина, заради...

Котките на Хемингуей са забележителност

Вижте повече

Котките на Хемингуей са забележителност

Вижте 14 от тях и разберете защо са толкова ценни

Американско списание ще публикува неиздаван до сега разказ на Ърнест Хемингуей

Вижте повече

Американско списание ще публикува неиздаван до сега разказ на Ърнест Хемингуей

Действието се развива в следвоенен Париж

Френските бистра, където великите писатели са пиели кафето си

Вижте повече

Френските бистра, където великите писатели са пиели кафето си

Любими на най-известните бохеми на своето време

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser