Преминете към основното съдържание

ХЕРБАРИУМЪТ КАТО МЯСТО ЗА СЪХРАНЕНИЕ НА ИДЕИ

В Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство ще откриете изложба, където може да преживеете частица от другия, непознатия човек

© Мойра Ричи, Фотограф: Райна Тенева

Къде съхранявате вещите си? Къде съхранявате спомените си? Къде бихте съхранили частица от себе си, от живота си? А къде ще съхраните идеите си? Всеки ще отговори различно място, но винаги се прибират в кутия – дали ще е въображаема, закътана някъде в съзнанието ви или ще е предметна, винаги ги крием в кутия, която не бихме отворили за всеки.

Сега имате възможност да надникнете в живота, идеите, спомените и копнежите на другите или по-точно на 55 автора от целия свят.

От 8.04 до 30.05 в Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство ще откриете изложбата „Хербариум“, където може да преживеете частица от другия, непознатия човек. Чрез хербаризирането е предприето действие за запечатване на спомени, емоции, думи, образи загубили значение, образи, които постепенно са станали съществени, експлозивна радост от нови идеи, трансформирането ѝ в спокойно равнодушие или накратко – непрестанния човешки стремеж на търсене на смисъл във всичките му измерения. Обединява се действието със съхранението в едно, като място за изразяване и преоткриване на нещо забравено.

Проектът с автор Ирина Баткова, изследва работната среда, в съвременната култура, в която се раждат и обменят идеи. Фокусът на „Хербариум“ е да се създаде колекция, запечатала в кутии 40х40х10 или 20х40х10, творческата енергия на различни поколения творци по целия свят. Съдържанието на всяка кутия е придружено от описание и звуков файл с гласа на автора, които ще бъдат представени в изложбата и на уебсайта към проекта.

Oсвен, че ще бъде поместен целият архив на изложбата, в сайта ще можете да намерите и индивидуална информация за авторите и подбран снимков материал от техни изложби.

Това е виртуалната кутия на „Хербариум“, която е достъпна за всеки, който се интересува не толкова от видимите механизми, чрез които съществува съвременната култура, колкото от това, което отразява тя върху човека. За това са и заснети видео портрети за всеки художник, които са в работната им среда. Серията е наречена H Talks, където артистите описват творческия процес при реализацията на идеи и концепции за света и хората, темите, които ги вълнуват, съзидателните сили, които ги карат да продължават напред.

Поканените от куратора на „Хербариум“ художници избират двама нови участници – така проектът проследява креативните контакти в света на изкуството и как хората са свързани помежду си.

Развитието на колекцията няма ограничения във времето, тя нараства експоненциално с всеки нов участник, докато не бъде обявена заключителната изложба.

Още по етикети

изкуство , изложби
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser