Преминете към основното съдържание

Хороскоп на маите

Маите са известни със своите дълбоки математически и астрономически знания. Зодиакът им е създаден на базата на лунния календар и има не 12, а 13 зодиакални знака (всеки продължава 28 дни, колкото трае един лунен цикъл).

Както и в китайския хороскоп, и при маите отделните знаци са свързани с животни: сокол (или ястреб при някои племена), ягуар, лисица (или куче), змия, катерица (или заек), костенурка, прилеп, скорпион, елен, бухал (или сова), паун, гущер, маймуна. Изчисляването на личното животно според този хороскоп е обвързано с датата на раждане. Ето и основните характеристики на всеки знак.

Сокол (7 февруари - 6 март)

Това са упорити хора със силен дух. Те знаят какво искат от живота и най-вече - как да го постигнат. Винаги имат цел. Родените в този период обичат да командват и често са лидери. Мразят да бъдат контролирани и да получават заповеди. Най-добре работят, когато са независими и сами вземат решения. Те са много интелигентни, а и обичат да обогатяват своите знания.

В любовта положението е по-различно. Причината е, че са твърде критични. Партньорът им трябва да им подхожда интелектуално. Родените в този знак не са сухари. Те обичат забавленията, а слабостта им са луксозните вещи. За да задоволят страстта си по лукса, понякога са готови да хвърлят цяло състояние. Но пък умеят да изкарват пари лесно, така че това не е проблем за тях. Разбират се добре със змия, бухал и катерица.

Ягуар (7 март – 3 април)

При маите това животно олицетворява съчетанието между сила и слабост. Такива са и хората, родени в този период от годината. Те са решителни, твърди, смели и не се страхуват да се изправят пред предизвикателствата на живота. В същото време имат и слаби страни. И това са тяхното безразсъдство и желание за независимост. А и са твърде щедри към другите – готови са да дадат последното, което притежават, и никога не искат нищо в замяна. Ягуарите не харесват рутинната, монотонна работа. Ето причина често да сменят своите желания и дори професия. За щастие това не им носи икономически неприятности. Те много добре знаят стойността на парите и затова промените, които правят, са винаги за по-добро.

Представителите на този знак са способни да изригнат неочаквано срещу партньора си в живота, ако с нещо ги обиди. Но бързо им минава и лесно прощават. В любовта могат да бъдат както напористи, така и наблюдатели. Лошата им страна е, че са прекалено нарцистични и обичат да бъдат винаги център на внимание. Харесват друг да се грижи за тях в семейството и друг да измисля приятните изненади. Добре се разбират с паун, бивол и костенурка.

Лисица (4 април – 1 май)

Представителите на този период от зодиака на маите не са като познатите хитри лисици от приказките. Те са винаги на разположение и готови да откликнат с помощ или с добра дума. Лисиците са много лоялни и имат изключително чувство за отговорност, затова всички ги харесват и искат да бъдат техни приятели. Отстрани изглеждат срамежливи и затворени, но далеч не са безпомощни. Особено, когато трябва да оправят нечий чужд проблем. Те умеят да намират бързо решение, а и са много добри слушатели. Лошата им черта е, че колкото са щедри и всеотдайни към другите, толкова пренебрегват собствените си интереси. Лисицата е перфектният работник. Тя обаче не е лидер. Хората от този знак обичат да работят в екип, тъй като са общителни.

В любовта нещата не им се получават по лесния начин. Проблемът е, че често бъркат приятелството със страстта. Но пък са честни и напълно отдадени на своята половинка, след като най-после я открият. Връзките им са щастливи и продължителни, често за цял живот. Не са прекалено импулсивни и идейни в любовта, но пък правят всичко от сърце. Имат добри взаимоотношения със змия, гущер и скорпион.

Змия (2 – 29 май)

За маите змията е не знак, а знамение. Тя е с изключителен умствен потенциал. Родените в този период са целеустремени, постоянни, сериозни и много мъдри. Змията е много решителна, но тя подхожда мъдро по всички въпроси. Недостатък са гневът и жестокостта, с които може да удави този, който дръзне да пресече пътя й. Когато прави нещо, змията не обича да бъде безпокоена. Представителите на този знак са способни и мъдри, те могат да бъдат отлични учители, но също така боравят умело с пари, което ги прави успешни финансисти или търговци.

В любовта си са взискателни. Веднъж спечелили партньор, те го обсебват изцяло и контролират живота му. Понякога това се изразява в твърде много глезене и задоволяване на всички прищевки. Змията е страстна, умела в секса и обича да доминира, дори в леглото. Разбира се добре с маймуна и елен.

Катерица (30 май – 26 юни)

Има силна интуиция. Катерицата е свързана с плодородието и затова хората, родени в този период са благословени да бъдат плодотворни във всяка една област. Те раждат много, и то добри идеи. Много държат на своите приятели и запазват връзката с тях до края на живота си. Обичат да общуват, което ги прави чудесни в професии, които изискват комуникативни умения и изобщо места, където има много хора. Тихата работа не е подходяща за тях. Но пък журналистиката или различни сфери на търговията са идеални за възможностите и интересите им.

Катерицата създава много здраво семейство и е перфектната половинка, независимо от пола. Има само един проблем. Трудно се решава да се обвърже – не, защото търси идеалния партньор, а тъй като се опасява, че е незряла и нестабилна. Жените от този знак са много съблазнителни и атрактивни. Като цяло и двата пола се стремят към духовен партньор, а не само към плътски удоволствия. На една вълна са с бухал и сокол.

Костенурка (27 юни – 25 юли)

Представителите на този период се разпознават отдалеч. Те са спокойни, тихи, ведри и приемат всичко с философско търпение. Знаят, че, ако вървят бавно, ще стигнат много по-далеч, отколкото, ако бързат. Точно като костенурките. Освен това са упорити, но и умерени в очакванията си. Приемат спокойно паденията или крачките назад, защото са убедени, че с течение на времето ще постигнат всичко начертано. Това, което не се случва изведнъж, ще стане постепенно – такова е тяхното мото и те не му изневеряват. В работата си са много сериозни и приемат поставените задачи с изключително внимание. Постигат успехи, макар и бавно, но за сметка на това пък са трайни. Колегите им имат доверие и знаят, че могат да разчитат на тях, когато се наложи.

В любовта костенурките отварят сърцата си трудно и често остават неразбрани. Но не са от камък, по-скоро са силно уязвими и затова се опитват да се предпазят. Онзи, който успее да пробие черупката им, ще бъде истински късметлия, тъй като те са изключително лоялни, отговорни, емоционални и отдадени партньори. Подходящите за тях партньори са змия, бухал и катеричка.

Прилеп (26 юли – 22 август)

Родените под този знак са може би едни от най-умните. Освен това са надарени с изключителна интуиция. Когато разговаряте с тях обаче, може да останете с впечатление, че пред вас стои глупак, когото лесно ще преметнете. Не се лъжете! Това е така, защото прилепът иска да ви заблуди. Надарени със силно шесто чувство, представителите на този период добре усещат пред кого какво да разкрият и с кого си заслужава да бъдат приятели. Рядко правят грешки в избора и решенията, а рисковете, които предприемат, обикновено се оказват с много успешен край. В работата са неуморни и не се спират пред никакви бариери. Справят се с лекота с всички задачи и умеят да намират отговори дори там, където другите не виждат такива. Родени са за лидери, но и се грижат много за подчинените си. Като колеги също са обичани. По-добре работят, когато са оставени на спокойствие и над тях не се прилага сила.

Прилепите са красиви. Те почти винаги имат впечатляваща външност. Освен това са с весел характер, оптимисти по природа. Лесно намират партньор, но много държат да им бъде верен. И мъжете, и жените от този знак изискват много от човека до себе си, но в същото време отстояват своята независимост. Създават стабилна връзка с паун, катерица и змия.

Скорпион (23 август – 19 септември)

Не правете грешка да размахвате пръст на скорпиона. Ще си плащате за това с години. Също така не го молете за услуги, тъй като и тях ще изплащате дълго във времето. Скорпионът има невероятна памет и никога не забравя, особено лошите неща. Положителните му страни обаче не са никак малко. Хората от този знак са харизматични, лесно увличат с идеи, притежават много добри аналитични умения и забележително чувство за детайл. Верни приятели са, но доста прецизно подбират хората около себе си. Биха могли да работят най-различни неща. И е сигурно, че с каквото и да се захванат, не просто ще успеят, а ще бъдат едни от най-добрите. Много им приляга работа, свързана с организация. Нея биха я вършили с огромно удоволствие и дори със страст, от което биха спечелили всички.

В любовта са верни партньори. Но горко му на онзи, който реши да им изневери. Скорпионът ще се наслади на отмъщението със страшна сила. И то ще бъде болезнено за провинилия се. Лошата му черта е, че обича да доминира, ревнив е и има силно развито чувство за собственост, което упражнява постоянно над партньора си. Обича да бъде дълго ухажван, докато благоволи да отвърне на вниманието. Хората от този знак са майстори в секса. Пасват си идеално с лисица и гущер.

Елен (20 септември – 17 октомври)

Те са чувствителни, креативни натури. Обичат да бъдат обичани. С тях се живее леко, лесно и спокойно, защото са нежни – и в думите, и в делата. Но е много важно да бъдат оставени на свобода. Елените не бива да бъдат притискани – както в избора на работа, така и в приятелствата. Освен това имат нужда от природата в буквалния смисъл. Контактът с дърветата, полята и изобщо животът на открито ги зарежда с енергия и позитивизъм. Именно това стеснява в известна степен избора от професии, които биха могли да упражняват. Онези, които дават повече свобода, определено са за тях. Да избягват такива, които биха ги приковали в затворено помещение с часове. Елените са призвани да бъдат добри художници, сферата на забавленията е също подходяща за тях. Те влагат много въображение в работата и дават интересни идеи, което ги прави много добри в професии, които изискват креативност.

Що се отнася до любовта, еленът е винаги влюбен и не може да живее без да отдава своите чувства на избрания човек. Представителите на този знак са много чувствителни, но и лесно раними. С партньори като змията, маймуната и костенурката обаче биха намерили разбирателство.

Бухал (18 октомври – 14 ноември)

Те са другите от зодиака на маите, благословени със силно шесто чувство. Умеят не само да предусещат мислите и настроенията на околните, но и да предвиждат как ще се развие една ситуация в бъдещето. Това ги прави изключително далновидни в работата, тъй като така спомагат за преодоляване на доста пречки и проблеми. Проблемът им е, че понякога твърде много се притесняват за онова, което предстои, особено ако не виждат добро развитие на нещата. Ако работите с бухал, е важно да бъдете максимално открити и честни, защото бързо хваща лъжите, които искрено ненавижда. По-добре признайте грешката си, вместо да опитвате да я прикриете – пред бухала това няма да се получи, само ще му паднете в очите. Добър колега е, тъй като е честен и отговорен. Може да работи различни дейности, но е чудесен там, където интуицията е от огромно значение. Умее да организира добре хората, а и изпипва всичко в детайли, така че да улесни колегите си.

В любовта родените в този период са верни, но изискват подобаваща вярност и от партньора си. Не крият чувствата или притесненията си, искрени са, но внимават да не натоварват прекалено човека до себе си със своите тревоги и страхове. Като по-млади са по-свободомислещи и с по-неспокоен дух, в зряла възраст стават по-умерени. Допада си със сокол, паун и катерица.

Паун (15 ноември – 12 декември)

Красив и наперен, паунът обожава да е в светлината на прожекторите. Обича състезанията, в които неизменно побеждава. Родените под този знак са екстравагантни, оригинални, винаги елегантно облечени, дори да отиват до кофата за боклук. Основният им недостатък е, че се нуждаят от мнението на околните, така както от въздуха, който дишат. При това е важно мнението да е положително и много ласкателно. Онзи, който се опита да ги критикува, бързо изпада от листата на приятелите им. Паунът харесва предизвикателствата и не се страхува да се бори за постигане на своите цели. А те са винаги високи. Когато набележи една позиция, той не се спира пред нищо, докато не я получи. По пътя всеки друг кандидат ще бъде препънат и фино отстранен. Представителите на този период умеят да запазват самообладание във всяка ситуация и не се страхуват от отговорности. Харесват високите постове и изобщо обичат да командват.

В любовта също предпочитат да бъдат главни действащи лица. Не харесват монотонното ежедневие и умеят интересно да разнообразяват семейния живот. Инициативни са, но в същото време се стремят към силен партньор, който да им отговаря напълно. Добре се грижат за себе си и своето семейство. Разбират се отлично с костенурка, прилеп и отчасти с ягуар.

Гущер (13 декември – 9 януари)

Като цяло представителите на този знак са приятелски настроени хора. Те искрено се радват на успехите на другите и се чувстват добре, когато имат възможност да им помогнат. Обичат да работят, но понякога твърде много говорят и по-малко действат. Когато харесат нещо, изпадат в еуфория, която става достояние на всички около тях, дори на непознатите. Обичат да завързват контакти, да комуникират с хората, да обсъждат, да дават съвети, дори никой да не им ги търси. Смятат, че имат точната информация по всички въпроси, дори по тези извън компетенцията им. И винаги са прави. Няма вариант вие да знаете повече от тях, а те да грешат, дори на практика да е точно така. Обичат да работят с ума си и харесват професии, които изискват силна концентрация и анализаторски качества. Добре се справят в науката.

Могат да бъдат изключително предани, но държат на своята свобода. Подхождат си с ягуар, костенурка и скорпион.

Маймуна (10 януари – 6 февруари)

Родените в този период притежават едно много полезно качество и то е самоиронията. В тежки ситуации тя много им помага. От най-ранна възраст се стремят да бъдат независими и обикновено го постигат. Когато не успеят да бъдат свободни по начина, по който го разбират, стават раздразнителни и си го изкарват на околните. Под обстрела понякога падат и приятелите, за което след това съжаляват, но стореното няма как да се поправи. Маймуните имат неспокоен дух, обичат приключенията и пътешествията, обожават да откриват нови места и да се срещат с нови хора. Но са и малко странни. И точно това е проблемът им. Странното им поведение може да им попречи да открият перфектната работа или ако я намерят, да се задържат и развиват в тази област. Непостоянството също им играе лоша шега. Те могат да бъдат силно концентрирани и пълни с иновативни идеи, но трябва да поработят над себе си, за да се реализират.

Флирт, флирт, флирт... така си представят връзките. Харесват изненадите, стига да са умерени, особено жените от този знак. Бързо се влюбват, но и често сменят партньора си. Понякога цял живот безуспешно търсят идеалния. Сродната им душа е сред родените в знака на змията и пауна.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser