Преминете към основното съдържание

КИЙРА ЧАПЛИН - модел, актриса, бизнесдама и... рали състезател!

„С изключение на Майкъл Джексън, като дете не знаех колко са известни Дейвид Бауи, Брайън Мей, Фреди Меркюри... Приемах ги като ексцентричните приятели на баща ми“, спомня си внучката на Чарли Чаплин в ексклузивно интервю за сп. ELLE България
Суичър ANELIA PESCHEV
Суичър ANELIA PESCHEV © ТЕМЕЛКО ТЕМЕЛКОВ

Кийра Чаплин е родена на 1 юли 1982 г. в Белфаст, Ирландия. Внучка е на легендарния английски актьор и режисьор Чарли Чаплин и правнучка на американския писател и драматург Юджийн О'Нийл (баща на Уна, съпругата на Чаплин). Голяма част от детството й минава в Швейцария. 16-годишна, тя подписва договор с парижката модна агенция NEXT Model Management, а на 17 г. заминава за Ню Йорк. Нейни моделски снимки са излизали на страниците на престижни списания като ELLE и Vogue, а през 2002 г. е сред звездите в календара на Pirelli. Междувременно се пробва и в киното, като има роли в шест филма. Трупа опит и като продуцент във филмовата компания Limelight Productions, в която е собственик на 30% от дяловете. В България идва за втори път, за да бъде в журито на престижния филмов фестивал „Синелибри“. По време на престоя си Кийра пожела списание ELLE да я снима за фотосесия и корица.

Кийра Чаплин на корицата на българското издание на сп. ELLE

София. Слънчев есенен следобед. Пътуваме с внучката на Чарли Чаплин към първата локация за фотосесията – уютен бар, закътан в малките улички на центъра. В колата сме заедно с българската дизайнерка Анелия Пешев, която от години живее във Виена. Кийра е уморена след снощното парти по случай рождения ден на Анелия. А я чака гала вечер на престижния филмов фестивал „Синелибри“, по чиято покана е в София. Имаме само няколко часа на разположение. Всички притеснения дали ще успеем обаче изведнъж се изпаряват. „За втори път съм в София, само дето не мога да си спомня първия път, когато бях, дали връчвах или получавах награда...“, изстрелва Кийра. И трите избухваме в смях и си казваме: ще бъде забавен ден, определено!

Кийра, за втори път си в София. Какво си спомняш от първия път?

Спомням си града, макар че се е променил много. Така поне ми изглежда от дистанцията на годините.

Какво те впечатли най-много?

Хората. Страхотни са! Всички са толкова мили, забавни и приятелски настроени.

© ТЕМЕЛКО ТЕМЕЛКОВ, Палто MAX MARA WEEKEND от WEEK&SHOP MDL, 1280 лв., колие TWIN-SET, 175 лв.

Приятелки сте с българската дизайнерка Анелия Пешев, която от години живее и работи във Виена. Какво си чувала за България от нея?

Анелия винаги говори с много чувства за родината си. Тя обича да се връща колкото може по-често в България и сега съм щастлива, че бях причината да го направи. Ние сме приятелки от дълго време и в София имахме възможност да се забавляваме заедно.

Но ти си тук най-вече по работа – в журито си на фестивала Синелибри“. Книгите и филмите са в ДНК-то ти. Какви истории обичаш да четеш и да гледаш?

Обичам мистерии и биографични истории най-вече.

Коя е любимата ти екранизация по книга?

Много ми е трудно да избера любима. Може би „Отнесени от вихъра“.

Чарли Чаплин! Не мога да повярвам, че успях да задържа този въпрос толкова дълго, защото и аз, и моето поколение в България сме израснали с неговите филми. Обзалагам се, че повечето ти интервюта започват с въпрос за дядо ти, нали?

Свикнала съм хората да ме питат за дядо ми. Предимно за него даже. Няма проблем, напротив – радва ме фактът, че хората все още помнят кой е бил Чарли Чаплин и оценяват труда му.

 

© ТЕМЕЛКО ТЕМЕЛКОВ

Когато разберат, че си негова внучка, кое е първото нещо, за което те питат?

Дали съм го виждала. За жалост не съм.

Кога осъзна колко велик и талантлив е бил твоят дядо?

Винаги съм знаела, че е бил известен актьор, но когато започнах да пътувам, тогава наистина осъзнах колко огромен талант е имал – в която и държава да отида, хората го знаят и обичат. С годините научих много за него, без да съм го виждала. И до днес все още се удивлявам от него.

Като дете си вярвала, че на снимката от филма „Хлапето“ си ти. Не си имала щастието да видиш Чарли Чаплин на живо, но кога беше първата ти среща с неговите филми?

Да си призная, не помня... Той сякаш винаги е бил в живота ми.

Имаш ли любим негов филм?

Няколко са: „Светлините на града“ (City Lights, 1931 г., бел.ред.), „Модерни времена“ (Modern Times, 1936 г., бел.ред.), „Великият диктатор“ (The great Dictator, 1941 г., бел.ред.), „Циркът“ (The Circus, 1928 г., бел.ред.)...

Все още ли гледаш филми с Чарли Чаплин?

Отвреме навреме да. Често ме канят на събития, където пускат негови филми. Понякога пък аз пускам филми с дядо на приятели, които не са толкова добре запознати с творчеството му.

© ТЕМЕЛКО ТЕМЕЛКОВ, Гащеризон PINKO, 900 лв.

Какви мисли се въртят в главата ти, докато гледаш филмите на Чарли Чаплин? Със сигурност изпитваш гордост, че си негова внучка, но какво още?

Чувствам се странно, че човекът от екрана всъщност е мой дядо...

Имаш ли негова снимка в дома ти?

Имам няколко картини от него. И също сватбения пръстен, който е направен по негов дизайн за баба ми Уна.

Сигурна съм, че си слушала много за Чарли Чаплин от семейството си. Какъв човек е бил извън екрана?

Много всеотдаен към всичко, с което се захване.

Откриваш ли в своя характер черти, които може би си наследила от него?

Мисля, че за цялото ни семейство е характерно това, че обичаме да сме граждани на света и имаме склонност да приемаме с усмивка проблемите си.

© ТЕМЕЛКО ТЕМЕЛКОВ, Рокля ANELIA PESCHEV, боти PINKO, 1007 лв.

От малка си свикнала с големите звезди в дома ви – Майкъл Джексън, Дейвид Бауи, Брайън Мей, Фреди Меркюри... Как изглеждат толкова известни хора в очите на едно дете?

С изключение на Майкъл Джексън, за останалите дори не предполагах колко са известни. Възприемах ги като ексцентричните приятели на баща ми.

А освен това си била и от малкото щастливи момиченца, срещнали истинска принцеса – Лейди Даяна. Как се случи?

Срещнах я на събитие в памет на дядо ми. Тя беше много мила и си отдели от времето да говори с мен, а не беше длъжна по протокол.

Родена си в Ирландия, отраснала си в Швейцария, живееш в Ню Йорк... Какво взе от тези, толкова различни една от друга държави за своята житейска философия?

Живяла съм на много места и това ми харесва. Мисля, че е прекрасно човек да види света, защото само така може да го опознае и разбере по-добре.

Кой е най-ценният урок, който научи от семейството си?

Винаги да бъда мила.

Каква тийнейджърка беше?

Голяма революционерка.

© ТЕМЕЛКО ТЕМЕЛКОВ, Риза и палто DOLCE&GABBANA от DRESS CODE, 1480 лв. и 5190 лв.

Заминала си за Ню Йорк, за да станеш модел. Защо?

Винаги съм знаела, че ще живея в Ню Йорк, когато стана на 18. Преместих се там още на 17, с година по-рано от графика ми (смее се). Обичах модата и исках да пътувам. Израснах, гледайки супермоделите и исках да бъда като тях.

Модел, актриса, бизнесдама – кое е твоето призвание?

С днешна дата съм повече бизнесдама. Обичам да работя над големи проекти и да бъда шеф, но също харесвам да се снимам като модел.

Имаш и още една страст – ралитата. Ново хоби ли ти е?

Съвсем ново. Ще имам възможност да участвам в рали следващата година – в Rally Aicha des Gazelles du Maroc. Ще бъде най-невероятното ми изживяване, което съм имала някога.

От гръндж и пънк момиче с годините премина към елегантна женственост. Стилът ти отразява ли промените в твоя характер?

Според мен стилът на обличане изразява характера на човек. Затова и моят стил порасна и съзря с мен.

Тенденциите, марката или твоето виждане имат най-голяма тежест, когато избираш дрехите си?

Най-важното за мен е да си купя модели, в които ще се чувствам добре, а не такива, които трябва да взема, за да съм куул. Когато се чувстваш добре в дрехите си, ти ще си куул, независимо от всичко, защото само тогава ще имаш увереност.

© ТЕМЕЛКО ТЕМЕЛКОВ, Сако GIVENCHY от DRESS CODE, 4220 лв.

Голям ли е гардеробът ти? Нещо като стаята само за обувки на Кари Брадшоу от „Сексът и градът“?

Наистина е голяма гардеробната ми. Всъщност завзех гостната стая, която е точно до спалнята ми, за да я превърна в гардероб.

А какво правиш с дрехите, които не носиш? Рециклираш ли ги по някакъв начин?

Раздавам ги на организации, приятели и близки.

Имала си и твоя модна марка – Nostalgia. Защо не продължи с модата?

Исках да правя линия за аксесоари, но така и не ми остана време.

А как се запозна с българската дизайнерка Анелия Пешев?

Срещнахме се във Виена преди няколко години. Бях там, за да получа наградата Style Icon Award. Запозна ни агентът ми.

Нейните модели ги носиш само на събития или и в ежедневието си?

И на червения килим, и през останалото време.

© ТЕМЕЛКО ТЕМЕЛКОВ, Рокля ANELIA PESCHEV, колие TWIN-SET, 175 лв., боти PINKO, 1007 лв.

По отношение на грима, спазваш ли уроците от времето на моделските ти години за повече хидратация и по-малко грим?

Не, аз обичам грима и не мисля, че той вреди на кожата ми. Старая се да почиствам добре лицето всяка сутрин и вечер. Пия повече вода и кожата ми е винаги хидратирана.

Имаш татуировка – наследство от тийнейджърските години са?

Имах два татуса, но единия го заличих. И двата ги направих, когато бях на 18.

Каква жена си сега – бунтарка или кротка душа?

Винаги ще бъда бунтарка по душа, защото обичам да правя нещата по моя начин.

Има ли кауза, която те прави истинска революционерка?

Всяка кауза те прави активист, което е чудесно, но трябва да бъдем по-всеотдайни към целите си и да говорим за проблемите. Трябва да се борим за това, в което вярваме.

Ти си във фондацията на Ейми Уайнхаус, която подпомага тийнейджъри да се справят със зависимостта си към алкохола и наркотиците. Какъв съвет ще дадеш на младите хора?

По-скоро ще им покажа, че не са сами и има хора, на които им пука за тях, и че е възможно да обърнат живота си в правилната посока.

Най-лудото нещо, което си правила в твоя живот?

Май ще е ралито.

Кое те усмихва?

Хората.

А кое те натъжава?

Гневът.

© ТЕМЕЛКО ТЕМЕЛКОВ, Рокля MAX&CO. от WEEK&SHOP MDL, 970 лв. боти PINKO, 1007 лв.

Кога за последно плака?

Не помня. Аз наистина никога не плача.

Чувстваш ли се щастлива?

Абсолютно! Аз съм оптимист.

А какво е щастието за теб?

Да работя и да имам време за приятелите и семейството и за пътувания. Дните без стрес.

Как се забавляваш?

С близки и приятели, говорейки си на чаша вино, играейки карти или на караоке.

В София забавлява ли се?

Изкарах фантастично! Иска ми обаче да опозная града по-добре!

© ТЕМЕЛКО ТЕМЕЛКОВ, Гащеризон PINKO, 900 лв.

фотографии ТЕМЕЛКО ТЕМЕЛКОВ, стайлинг ДИМИТРИНА ИВАНОВА, грим МАРИНА МЛАДЕНОВА, коса ДЖОРДЖ ТОДОРОВ, локация БАР FRENCH 75, агенция www.mmanagement.sk

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser