Преминете към основното съдържание

Кийра Найтли: секси мама на 30

„Леле, тялото ми е изумително, никога повече няма да го обиждам!“
Рокля от вискоза Chanel
Рокля от вискоза Chanel © Paola Kudecki

От списание ELLE България

Красива, талантлива, начетена, широкоскроена, със собствено мнение и визионер по отношение на модата – Кийра Найтли, е рядък вид героиня не само в литературен и филмов смисъл. И е доказателството, че 30 са по-хубавите 20!

Когато Кийра Найтли говори, го прави припряно, сякаш е станала свидетел на обир. Без значение каква е темата, усеща се нуждата на актрисата да каже каквото иска – енергично и ясно, в порой от думи, опаковани и вързани с панделката на нейния английски акцент от Мидъл Есекс. Всичко, което излиза от устата й, звучи толкова вълнуващо! Това е генетична черта – Д-то на нейното ДНК е за „драма“. Омъжена от две години за инди рок музиканта Джеймс Райтън, от когото роди през май 2015 г. бебето Еди, през март 2015 г. Найтли отпразнува 30-ия си рожден ден. Разказва ни за тържеството със скорост, невъзможна за прекъсване.

„Бях вече много бременна, не можех да пия – какъв е смисълът да имаш 30-годишен юбилей, ако не можеш да се напиеш феноменално? Но съпругът ми пое организацията, уреди прекрасен обяд в един от любимите ми ресторанти, за 20 души. И всички бяха толкова мили, казваха: „Виждаш ли, човек може да се забавлява добре и без алкохол“. Което е така, с изключение на факта, че те започнаха да пият около 1 следобед. После дойдоха в къщата ни – бяха я покрили с балони, на които пишеше името ми и „Честит рожден ден“. И тотално се оляха. Останаха до 2-3 през нощта, абсолютно пияни, а аз бях в осмия месец, абсолютно трезва. Така че, беше прекрасно, но не беше каквото си бях представяла за 30-ия си рожден ден.

После Кийра казва нещо изненадващо: „20-те ми години бяха ужасни.“

Наистина? С тези очи, тази фигура, тези устни и съвършено несъвършените зъби? С 35 филма и две номинации за „Оскар“ (през 2005 г. за „Гордост и предразсъдъци“ и миналогодишния за „Игра на кодове“)?

„Кариерата ми беше невероятна. Не мисля, че ще бъде някога по-добра, отколкото в късните ми тийн години и ранните 20“, казва Кийра. „Но в личен план... Някои хора са диви и си изкарват страхотно, като пращат предпазливостта по дяволите, а аз бях пълната противоположност на това. Бях много срамежлива. Отне ми години да спра да се съобразявам с другите и да си позволя да се забавлявам. Трудно е да излезеш от собствената си глава, да спреш да си казваш: „Има нещо, което трябва да направя, начин, по който да се държа, да се обличам...“. Всички тези „трябва“ – можеш да се удавиш в тях.“

Да обсъдим странния случай на Кийра Найтли: феномена да изглеждаш по-зряла, когато си млада, и по-млада сега, когато си на 30. Беше едва на 17, когато сценаристът и режисьор Ричард Къртис видя в нея Джулиет за „Наистина любов“. Жадна да изследва крайностите, едва-20-годишната Найтли заменя образа на размахващото мачете момиче от „Карибски пирати“ с литературната героина Елизабет Бенет от „Гордост и предразсъдъци“, а също и с жената ловец на глави Домино Харви в „Домино“. И това – с такава шеметна скорост, че режисьорът на „Гордост и предразсъдъци“ Джо Райт си спомня как виждал главната си звезда да практикува в паузите бойните си удари по рокля от предишна епоха. Райт продължава да работи с Найтли и по адаптациите на „Изкупление“ и „Ана Каренина“ и става свидетел на порастването й на екран, „от момиче, до жена, осъзнала своята сексуалност, по-освободена и по-смела.“

Актрисата излъчва такава лекота и екранно влияние, че й отнело само пет дни да заснеме шест сцени, за да разбие сърцата ни в „Еверест“. В лентата съпругът на нейната героиня е професионален катерач, който загива на върха, но преди това успява да се обади на жена си по сателитен телефон, за да се сбогува с нея. „Когато Кийра е на екран, ние сме нея“, казва режисьорът на филма Балтазар Кормакур. „Тя е у дома с детето, а човекът умира в планината. Трябва да си невероятно силен актьор, за да пресъздадеш това на мига, а тя успя.“

На 30, Найтли, вече оцеляла своите ужасни 20, се отправя на приключение в по-интересната фаза на живота и кариерата й. От всички нейни героини – освен Елизабет Бенет, защото „всяка жена се вижда най-напред като Елизабет Бенет“, казва Найтли – тя се идентифицира най-много с комбинация от две свои роли: от „Малкото голямо момиче“ и от „Започни отново“. Втората е на певица и текстописец, зарязана от приятеля си, новоизгряваща рок звезда, изигран от Адам Ливайн. Филмите се допълват един друг, разкривайки Кийра отвътре, а не каквато е на повърхността. „Бях ужасена, че трябва да направя такъв вид натурализъм, защото никога не съм искала да изследвам самата себе си“, признава тя. „Тези героини бяха моят начин да се опитам да се опозная.“

Толкова е хубаво да видим, че се препъва пред проблемите на обикновените зрители от другата страна на екрана. „Обичам недостатъците, които ни правят хора“, обяснява тя. „Обичам да дълбая в образите и да намирам странностите им, за да ги извадя наяве и да ги накарам да заблестят.“

© Paola Kudecki, Кийра е с кожено яке и колан RALPH LAUREN COLLECTION, обеци POMELLATO, гривни JENNIFER FISHER и SASHKIA DEIZ

Играеш в много филми, направени по романи. Кенет Брана, режисьорът на „Джак Райън“, каза, че винаги имаш книга или вестник под ръка. Какво предпочиташ да четеш?

Съмърсет Моъм, особено онази книга за Гоген... ох, личи си, че не помня!... „Луна и грош“. След това Джанет Уинтърсън – огромно влияние. И „Изворът“ – колкото и да не съм съгласна с възгледите на Айн Ранд, идеята за Хауърд Роарк като характер е невероятно вдъхновяваща за всеки творец. Мога да продължа с Толстой – но то е ясно. Четох „Война и мир“, когато бях на 18, и после отново, когато бях на 25 г. Най-добрата книга на всички времена! Четеш я и си мислиш: да, това обобщава цялото човечество.

Кои филми са твоите крайъгълни камъни?

„Загубени в превода“ е един голям такъв. Харесвам и онзи мюзикъл с Бьорк – „Танцьорка в мрака“. Не бях плакала така на филм преди това. Болезнено изживяване е да гледаш такива неща. Но е също и невероятно... не жизнеутвърждаващо, защото накрая тя умира..., но има силно пречистващ ефект. Ето защо винаги съм обичала драмата. Харесва ми усещането да съпреживяваш с хора, които не познаваш, в ситуации, които не можеш да разбереш. Учиш се как да ги разбираш с филм. Той манипулира емоциите ти, но по начин, който ти позволява да растеш, ако му позволиш. Вълшебно е.

Предполагам, че и актьорството е вид терапия.

Поработих малко там, където ми беше интересно да открия неща от себе си, които не харесвам, като завистта например. Героинята ми от „Никога не ме оставяй“ я използвах донякъде и за да изследвам тази емоция.

Не ми се струваш от завиждащия тип, изобщо.

Бях, преди да стана на 25 г., виждах хора, които са били толкова невероятно... о, Боже... щастливи, може би? (Смее се.) Хората винаги завиждат за това, което нямат или което си мислят, че нямат. Сравни себе си с когото и да е и винаги ще намериш нещо, което да искаш. Представяш си този друг живот. И си го представяш десет пъти по-хубав от твоя. Определено съм попадала в този капан. В почти всяка друга човешка емоция може да се намери нещо хубаво. Но завистта е напълно унищожителна.

Омъжена си вече две години. Как разбра, че си влюбена?

Хм, не знам. Боже... не знам! Как знаеш дали си влюбен в някого? Сигурно като просто искаш да прекараш цялото си време с него.

Беше казала, че като сте се срещнали с Джеймс, не е било любов от пръв поглед.

Вероятно е било страст от пръв поглед. (Смее се.) Любовта идва после.

Разкажи за живота с Еди.

Това е много първична любов. И доста необичайна. Този живот ми донесе способността да не спя и все пак да продължавам. Не е приятно – не вярвах, че ще го мога за толкова дълго време, но ето че се справям. Минах и през онези период, в който се гледаш в огледалото и си мислиш: „Де да имах други крака или ръце, или каквото и да е.“ Но после идват бременността, раждането и кърменето и тогава си казваш: „Леле, тялото ми е изумително, никога повече няма да го обиждам!“

„Винаги съм обичала драмата“

Нямаш проблем да се появиш топлес на екран, но не си показваш дупето. Защо?

Нямам идея! Толкова съм ненадарена, че нямам проблем да си покажа гърдите. Винаги съм ходила на почивка в Европа, а на плажовете там всички са топлес, майка ми също. И съответно за мен голите гърди не са били проблем. Особено сега, докато кърмя, защото така или иначе бюстът ми е постоянно на показ. С дупето е съвсем друга история. Осъзнавам, че няма логика.

Като малка си смятала, че ще станеш мъж, когато пораснеш. Вярно ли е?

Бях напълно убедена. Мислех, че така става. Наблюдавали ли сте детските игри? Момичетата винаги командват. Това се променя, когато станат на около 11 г. Но дотогава винаги са начело на игрите и казват на какво ще се играе. Момчетата само ги следват. Един от най-добрите ми приятели беше момче – сега вече е мъж, приятели сме от 2-годишни – и аз все го командвах. Все още е така. (Смее се.) Очевидно е, че момичетата растат като мъже, а момчетата – като жени.

Но е по-забавно да си жена – дрехите, грима, козметични договори за милиони... Кажи честно, парфюмът ти Coco Madmoiselle на Chanel ли е?

Да! Беше моят парфюм още преди да стана негово лице. Беше първият дамски парфюм, който съм ползвала, защото дотогава дамските ухания ми се струваха твърде сладникави. Все носех мъжки аромати. И след това приятели ми подариха Coco Madmoiselle за 20-ия ми рожден ден. Подписах с Chanel на 21 г. И оттогава го ползвам. Не лъжа – прекрасен е! Дори отидох да видя как го правят.

Започна да се занимаваш с благотворителност от ранна възраст – за UNICEF, Oxfam и Comedy Relief.

Отидох в Етиопия, в гетата, когато бях на 18. Никога не бях виждала такава бедност и мизерия. Започна да вали и много хора излязоха от къщите ни и ни поканиха вътре на по кафе, докато спре дъждът. Тези хора няма нищо – нито течаща вода, нито канализация, нито достъп до медицински услуги. Нищо! Но ни предложиха помощ. Често ходя на такива места и се чувствам безпомощна, защото в бежански лагер в Южен Судан например имат нужда от доктор, а аз съм просто актриса, което е напълно излишно в такъв лагер. Мога да помогна единствено, като се опитам да събера пари.

Тази година (2015) правиш своя дебют на Бродуей с нова адаптация на романа „Терез Ракен“ на Емил Зола. Как наизустяваш толкова много реплики?

Питам се същото. Засега не съм успяла, но за премиерата през октомври се надявам да са в главата ми.

Отказвала си ролята на Терез повече от веднъж.

Защото нямах идея как да я изиграя и бях ужасена от нея. Все още нямам идея как ще изглежда и съм ужасена! Мисля, че това беше добра причина да кажа „да“. Връщаше се при мен като бумеранг и разбрах, че ще трябва да се изправя лице в лице с нея. Това е много, много мрачна творба. Ще е забавно!

„Обичам да намирам странностите на героите и да ги накарам да заблестят“

Пия за това!

Ако не кърмех, щях и аз да пия с теб. Запази ми от виното!

Къде да те намерим след 10 години?

Единствената цел, която някога съм имала, беше да стана актриса и я постигнах. Поставяш ли си цели, се настройваш също така и за разочарования. По-скоро разсъждавам така – да видим къде ще ме отнесе вятърът.

„Единствената цел, която някога съм имала, беше да стана актриса и я постигнах“

Където и да е, ти все приключваш в добра компания. Какво ти хрумва, когато си мислиш за партньора ти в „Карибски пирати“ Джони Деп?

Прекрасен е и има много наистина хубаво червено вино.

„Опасен метод“ и Майкъл Фасбендер?

Весело, весело, весело! С много удивителни!

„Игра на кодове“ и Бенедикт Къмбърбач?

О, сладур. Той е моят човек.

„Започни отново“ и Марк Ръфало?

Един от най-милите хора на тази земя – и от най-позитивните. Невероятен е.

„Домино“ и Мики Рурк?

Обожавам Мики Рурк. Научи ме как да се боксирам.

„Наистина любов“ и Хю Грант?

Най-резливото остроумие. Ужасяващ е, ако не си на негова страна, и вълнуващ, ако си от правилната.

„Ана Каренина“ и Джуд Лоу?

Прекрасен мъж, чудесен актьор. Абсурдно добре изглеждащ! Актьор, който обича да играе ексцентрични, а не главни герои.

„Ритай като Бекъм“ и Джонатан Рийс Майерс?

Едва не го пречуках с една футболна топка в главата, отърва комоциото все пак. Съжалявам!

Текст HOLLY MILLEA, превод ПЕТРА ДЕНЧЕВА фотографии PAOLA KUDACKI стайлинг SAMIRA NASR

Коса KEVIN RYAN за ART + COMMERCE; грим ROMY SOLEIMANI за TIM HOWARD MANAGEMENT; маникюр CHARLENE COQUARD за ARTLIST PARIS; продукция OCTOPIX; асистент мода YASHUA SIMMONS

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser