Преминете към основното съдържание

Кюфтенца без месо? Да, при това бързи, лесни и неустоими

Ако постите, но не искате да се лишавате
© iStock

Необходими продукти

консерва нахут, отцеден и изплакнат
1/2 голяма глава лук, нарязана не много на ситно (около 1/3 чаша)
1 скилидка чесън
1/2 чаша орехи 
1/2 чаша овесени ядки 
1 чаша сварен кафяв ориз (див ориз също е чудесна опция)
1 супена лъжица соев сос
2 чаени лъжички чили на прах
2 супени лъжици доматено пюре
1/2 чаена лъжичка сол
подправки по желание (например кимион)
масло от авокадо (или друго с висока точка на кипене), за пържене на тиган

Начин на приготвяне

Блендирайте нахута, лука, чесъна, орехите и овесените ядки, докато се образува текстура, подобна на мляно месо. Не прекалявайте. Все още трябва да виждате тук-там малки парчета. Прехвърлете сместа в голяма купа и добавете ориза, соевия сос, чилито на прах, доматеното пюре, солта и всички допълнителни подправки, които сте решили да използвате. Разбъркайте, докато се смесят добре. Ако харесвате кюфтета с по-гладка текстура, прехвърлете половината от сместа обратно в блендера/кухненския робот. Обработете, докато стане много гладка и пастообразна, и добавете обратно към другата половина от сместа, след което разбъркайте добре, за да се комбинира.

Загрейте няколко супени лъжици олио в голям тиган на среден огън. Оформете малки топчета и пържете до златисто кафяво от всички страни, за около 10 минути. Не слагайте по много на брой кюфтенца в тигана.

Добър апетит!

 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser