Преминете към основното съдържание

Класическа музика звучи в Родопите

"Неотъпкана пътека" се нарича първият фестивал за камерна класическа музика в Западните Родопи
Магичната атмосфера в село Ковачевица
Магичната атмосфера в село Ковачевица © Неотъпкана пътека

Всички знаем колко магнетично място са Родопите. А сега си представете как сред тази уникална природа звучи камерна класическа музика. Ето това е нещо, което трябва да се види и чуе!

Затова трябва да посетите първото издание на фестивала „Неотъпкана пътека“. Той ще се проведе от 3 до 5 август в читалище „Светлина“ в китното родопско село Ковачевица, както и на 6 август в Дома на културата в Гоце Делчев. На фестивала ще участват редица класически музиканти със световна кариера от България и чужбина.

Организатор на фестивала е българската пианистка Лора Чекоратова. Кариерата й е зашеметяваща. Редицата рецитали, камерни концерти и участия в международни фестивали на най-престижните сцени в САЩ, я превръщат във високо ценен изпълнител на виртуозна музика за пиано от XIX и XX век. Обширният й репертоар включва многобройни творби от камерна музика и композиции на големи композитори от Източна Европа.

Как обаче се ражда идеята й за подобен фестивал? „През лятото на 2016 г. след едноседмично пътешествие из Родопите, се озовахме във вълшебното село Ковачевица. От години ми се иска да основа фестивал в България, тъй като обичам да се връщам всяко лято, но до този момент не бях попадала на подходящо място: красиво, запазено и автентично, пригодено за гости и с подходяща зала за провеждане на концерти. Когато споделих тази идея с наш приятел в Ню Йорк, Виктор Пенев, той ме посъветва да разгледаме читалището в Ковачевица. Още с влизането си в салона, усетихме, че мястото е идеално. Светло, приветливо, с прекрасна акустика, заобиколено от планини, чист въздух и прекрасни хора. Затова с колеги от САЩ и България решихме именно там да стартираме тридневен фестивал за класическа музика“, разказва Лора Чекоратова. Името на фестивала „Неотъпкана пътека“ пък е по идея на композиторката Добринка Табакова. „Пътят между идеята и реализацията на този проект е дълъг и с много неизвестни. Но с желание, ентусиазъм и с подкрепата на много приятели и съмишленици вече сме поели по тази все още неотъпкана пътека“, допълва Лора Чекоратова.

Артистични директори на фестивала са цигуларите Никола Таков и Георги Вълчев, които са приятели от деца и въпреки че живеят в различни точки на САЩ, често се срещат и работят заедно.

Програмата на „Неотъпкана пътека“ ще се фокусира върху творби с кларинет: от класическия квинтет за кларинет и струнен квартет на Моцарт до шедьоврите на ХХ век от Бела Барток и Оливие Месиeн. Сред знаменитите гости на фестивала е един от най-изявените кларинетисти в САЩ – Вангел Tангъров. Специално участие ще имат и мецосопраното Мариана Карпатова, пианистката Екатерина Тангърова, виолистът Веселин Тодоров и вилончелистът Христо Танев.

Подробната програма, както и останалите участници във фестивала, вижте тук.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser