Преминете към основното съдържание

Клипът на Майли Сайръс празнува свободата във всичките ѝ човешки форми

Видеото на "Mother's Daughter" достигна 5,5 милиона гледания за по-малко от един ден в YouTube
© mileycyrus

Спомняте ли си скандалa около провокативния клип на "Wrecking Ball", в който видяхме Майли гола, Майли по бельо, Майли да практикува орални игри върху чук?

Силно сексуалният образ на певицата не се хареса на болшинството родители, чиито деца са израснали с позитивния Disney персонаж на Хана Монтана. Певицата беше сочена като лош пример за подражание, а феминистките обявиха за "предателсво" това, че младата звезда "продава" своята музика не с талант, а със сексапил. Дори самата Шинейд О’Конър публикува отворено писмо до Майли, в което я напада, след като тя беше споделила, че видеото на "Wrecking Ball" до известна степен е вдъхновено от клипа на песента "Nothing Compares To You" на О'Конър.

Много не бяха съгласни с тези обвинения. Майли беше надраснала годините на миловидната Хана Монтана и вече беше в периода на търсене на себе си и своето звучене. А ако питаме активистки като Амбър Роуз, които се борят за моралните права на жените свободно да показват своята сексуалност, без да бъдат критикувани и без да им бъдат поставяни етикети, дебютният клип от албума "Bangerz" е в духа на истинския феминизъм.

Едно EP и няколко турнета по-късно Сайръс изчезна от поп сцената. Отдаде се на общочовешките каузи и на своите хуманиратни фондации. Албумът ѝ с кънтри звучене "Younger Now" от 2017 г. е истински подарък за феновете, със сърдечни песни като "Malibu" и "Love Someone". С него тя показа, че е пораснала, улегнала и намерила своя глас в лудия свят на шоубизнеса.

Сега тя се завръща! И то с какъв албум! И то с какъв клип! 

Ако на хейтърите "Wrecking Ball" от 2013 г. им се е сторилa скандална, почакайте само да видят "Mother's Daughter".

Във видеото Сайръс се появява в много предизвикателни костюми. Виждаме я облечена в червен латексов костюм с метални зъби. В други кадри изпълнителката е с метален сутиен с мокра коса и броня с меч, докато язди фалшив кон.

В клипа взима участие и майката на певицата, Тиш Сайръс. В кулминационната част на клипа двете, облечени от горе до долу в CHANEL, седят на бароков диван, като Майли си е облегнала главата на рамото на Тиш. Във видеото също се появяват транссексуални активисти, борещи се за правата на жените, модел с наднормено тегло, най-високата стриптизьорка Амазон Ашли и моделът в инвалидна количка Ерън Филип.

© mileycyrus

"Като черно момиче в инвалидна количка, което е и транс, аз просто искам да имам добър живот и да съм добра във всичко, което правя, независимо от това, какво ще кажат тези, които обичат да потискат. Аз не се идентифицирам и не се определям като активист, но това е само защото ме е грижа. И мисля, че всеки трябва да го е грижа, активист или не. Аз се боря за свободата си, като съм себе си" сa думи на Eрън Филип, които Майли публикува в своя Instagram. 

Тя публикува личностните борби и на другите участници в клипа.

© mileycyrus

"Попитаха ме защо съм обръснала главата си, казваха ми "Беше толкова красива с дългата си коса". Питаха ме и защо се снимам гола. "Това може да навреди на кариерата ти". Казаха ми, че трябва да се усмихвам повече, "не бъди толкова сериозна". Това, което хората не осъзнават, е, че аз правя всичко това, защото искам. Просто е. Не се страхувам да бъда такава, каквато съм, а не такава, каквато трябва да бъда като жена. Не отговарям на нормите. Никога не се страхувайте да говорите със собствения си глас и да оформяте собствените си мнения. Правете това, което чувствате и което ви прави щастливи." Това са думи на Вендела, които Сайръс споделя в същата поредица от снимки.

Това са и главните послания на клипа на Сайръс: равенство, състрадателност, емпатия, любов, свобода.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser