Преминете към основното съдържание

Книга ни учи как да тълкуваме дрескода на околните

И не само това! Наръчникът "Как да разчетем хората" на Рита Картър (изд. "Книгомания") ще ви разкрие как да разгадаете поведението на околните и да общувате смело
© iStock

"Как да разчетем хората" на Рита Картър  (изд. "Книгомания") ще помогне на тези от вас, които все още изпитват затруднения в това да разберат знаците, които ни дава поведението на околните. Ако разбираме защо хората се държат по определен начин, може да станем по-умели в общуването, да бъдем по-убедителни и да преценяваме по-добре чуждата мотивация.

В 20 потапящи ни в материята уроци Рита Картър „превежда” сигналите, които разкриват истинските чувства и намерения на човека и показва как тези сигнали движат взаимоотношенията, тълпите, и дори поведението на обществото. Всеки урок е запознанство с една важна концепция и обяснява как може да приложите наученото в своето ежедневие. 

„Как да разчетем хората“ ни учи да се доверяваме на интуицията си и да тълкуваме правилно първите си впечатления, когато се срещнем с някого. Интересна е предложената интерпретация за формата на лицето и какво издава страстта към власт и мошеничество. Разбира се, най-добрият индикатор за това, как се отразява животът ни, са очите. Затова специално място в книгата е отделено на това какъв дрескод да спазваме, за да впечатляваме околните, как дрехите определят самочувствието ни, какво послание оставяме след срещата с нас.

Предлагаме ви да прочетете откъс именно от тази глава от книгата "Как да разчетем хората".

ДРЕСКОД

Има доста голямо единодушие по въпроса какво показват определени дрехи и тъй като въпросните идеи се радват на доста голяма гласност, не е трудно да се използват за ефект и дори манипулация.

Например общоприетото схващане, че жените, които носят червено, са по-готови за секс и по-дружелюбни от останалите, се смята за обяснение защо сервитьорките в червени тениски получават до 26% повече бакшиши от облечените в друг цвят. Оказва се, че обличането по определен начин също така променя начина на мислене на хората. При един експеримент доброволци били помолени да облекат или нормалните си дрехи, или най-официалните. После получили списък с действия и трябвало да избират между техните абстрактни и конкретни описания. Например думата „гласуване“ има по-широкото и абстрактно значение „оказване на влияние върху избора“ или по-конкретната интерпретация „попълване на бюлетина“. Хората в официално облекло показали предпочитание към по-абстрактното значение.

В друг експеримент 54 колежани били помолени да донесат два комплекта облекло – един официален и един всекидневен, – за да се види ясно как хората оформят впечатления според дрехите. После на случаен принцип били накарани да облекат единия или другия комплект и да отговорят на тест, с който трябвало да се прецени дали се фокусират върху цялата картина, или върху по-дребните детайли. Тестът включвал гледане на серия от големи букви, съставени от по-малки букви, и бързо отговаряне на въпроса коя буква виждат. Официално облечените по-често избирали големите букви, което означава, че са по-силно фокусирани върху „голямата картина“.


ДРЕСКОД В ОФИСА: КАКВО ДА И КАКВО НЕ


 

Макар че знаем много за начина, по който хората интерпретират облеклото на другите, изследванията, потвърждаващи валидността на тези идеи, са малобройни.

Любопитно – един от най-красноречивите елементи на облеклото се оказват обувките. В едно изследване личността на участниците била оценявана от психолози, след което те описали обувките им на друга група хора, които никога не са ги срещали. Оказва се, че втората група оценила личността на притежателите на обувките много по-добре от случайното налучкване.

Едно от откритията било, че хората, които носят високи до глезена обувки, са по-нелюбезни от онези, които показват краката си, и че тревожните хора носят скучни обувки. Някои представи обаче се оказали погрешни: участниците предполагали, че хората с по-атрактивни и добре поддържани обувки са по-съвестни, но това не се оказало вярно.

 

Още по етикети

психология , книга
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser