Преминете към основното съдържание

Книги, които ще ни накарат да се замислим над смисъла на съществуването ни

Безгрижните летни дни балансират сериозните теми, които карат съзнанието ни да бушува и ни тласкат към задълбочени размисли за настоящето и бъдещето.
© iStock

КРАЯТ Е МОЕТО НАЧАЛО

Това е историята на човек, който се е научил да живее в хармония със света и със себе си. Написана на много семпъл и достъпен език, книгата на Тициано Терцани засяга екзистенциални теми – въпросите за смисъла на живота и неизбежността на смъртта, изборът на приоритети и незначителността на материалните ценности пред духовните.

Цялата книга е диалог между баща и син. Това е бащината история за младостта, зрелите му години, за мечтите и амбициите. Това са и въпросите на сина към бащата, който няма много оставащо време заради напредналия стадий на рак. Как се чувства той, когато знае, че напуска този свят? Какво е смъртта за него?

Книгата повдига много въпроси, които рано или късно всеки от нас ще си постави в този живот. Някои тя ще натъжи, други ще обърка, но със сигурност няма да остави никого безразличен. 

ЧУЙ ЩУРЦИТЕ

Романът на Татяна Попова разказва за сложните взаимоотношения между учители и ученици. Историята разглежда насилието и секса, както и стряскащите зависимости на младото поколение. 

ТЕРЕЗ РАКЕН

Жестоко хулен от критиката, този роман на Емил Зола всъщност е и големият му пробив като писател. Започвайки работата върху историята, авторът си поставя задачата да покаже живота на средната класа във Франция в епохата на Втората империя. „Ера“

И АЗ СЪМ РЕЙЧЪЛ

Романът на Кас Хънтър ни подготвя за една бъдеща сложна връзка между хората и високите технологии. Емоционалната и топла човешка история залага моралните дилеми на утрешния ден, когато близки до съвършенството андроиди, неразличими от хората, ще живеят с нас и ще ни надминават по интелект. 

НАЙ-БОГАТИЯТ ЧОВЕК НА СВЕТА

Романът на Рафаел Видак разказва историята на безработния Николас, който изживява сериозна личностна криза. Един ден той получава необикновеното предложение да работи за ексцентричния милиардер Даниъл Уийлок. Преди това обаче Николас ще трябва да премине през необичайна подготовка, чрез която да заздрави тялото и духа си. 

МОМИЧЕТО ОТ ХАВАНА

В първата си книга от мини поредицата Колин Фалконър ни пренася в Хавана през 1958 г., когато бунтовниците на Фидел Кастро затягат обръча си около града. Съдбата поднася горчиви уроци за живота и любовта на Магдалена Фуентес, която е лудо влюбена в търговеца на оръжие, контрабандист и шпионин Рейес Гарсия. 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser