Преминете към основното съдържание

Княгиня Мириам де Унгрия пред ELLE: „Най-големият ми успех е моето семейство“

Най-трудното нещо за мен е да намеря време за всичко, което обичам да правя, признава тя

„Не вярвам толкова във вдъхновението, колкото в работата. Всичко се постига с работа, работа и пак работа... Ако чакам вдъхновението, може и да не започна да работя“, каза княгиня Мириам де Унгрия на откриването на изложбата си от бижута в софийската галерия „Контраст“.

Искрена и пряма, крехка и винаги безупречно елегантна, тя е от онези жени, които вдъхновяват дори с присъствието си. Бижутата й притежават нейната магнетична сила и уникалния й дизайнерски почерк. Част от моделите й, а също и животът й са свързани с България.

Княгиня Мириам де Унгрия е съпруга на покойния княз Кардам и снаха на Н.В. Симеон II. Родена е на 2 септември 1963 г. в Мадрид и е най-малкото дете в семейството, с шестима братя. Завършила е история на изкуството в университета „Комплутенсе“ в Мадрид, а скоро след това специализира гемология и дизайн на бижута. Създава първата си колекция през 1991 г. Няколко години по-късно вече работи за световноизвестната испанска компания Carrera y Carrera. През 2002 г. представя колекцията си „Градина от рози“ в Ню Йорк, която й отваря вратите за международния пазар, а през 2014 г. създава собствената си марка MdeU.

Омъжва се през 1996 г. за първородния син на Симеон Сакскобургготски – Кардам, с когото имат двама сина – Борис и Белтран. Тежка автомобилна катастрофа през 2008 г. обаче помрачава живота на семейството – Мириам се възстановява бързо, но състоянието на Кардам остава деликатно и седем години по-късно той умира.

Една от първите самостоятелни колекции от бижута на княгиня Мириам де Унгрия – „Сърце и рози“ – е посветена на любовта й към покойния й съпруг и на един от символите на България. Част от тези модели присъстваха в третата самостоятелна изложба в София, която бе повод княгинята да пристигне у нас. Както и наградата „Златна игла“, която Мириам де Унгрия получи от Българската академия за мода (и стана първият международен дизайнер, носител на статуетката!).

За краткото си посещение в София княгиня Мириам де Унгрия отдели време също и за ELLE, за да си поговорим за бижутата, житейските уроци, нещата, които я правят щастлива днес.

Отраснала сте с шестима братя. Откъде се събуди у вас интереса към едно от най-женствените изкуства – ювелирното?

Израснах сред момчета, но винаги съм се чувствала женствена и съм обичала изкуството. Изкуството не е нещо, което е предназначено само за жени. Всеки може да бъде привлечен от него и всъщност цялото ми семейство обича изкуство.

Завършила сте история на изкуствата. Това ли беше детската ви мечта?

Обичам да уча история чрез изкуството и да се наслаждавам на еволюцията на изкуството през различните епохи. Това ми дава една интересна перспектива за човешкия разум, нуждите на хората и тревогите им за бъдещето.

Ако трябва да определите с три думи колекциите си от бижута, кои ще са те?

Винаги актуални, деликатни и лесни за съчетаване.

Кой е най-големият ви успех в професията досега?

Изградих мрежа от селектирани международни клиенти, които търсят ексклузивни, но удобни и лесни за съчетаване бижута.

А най-големият ви успех в живота?

Моето семейство.

Как изглежда животът на една принцеса?

Има различни принцеси в зависимост от това, дали са част от управляваща монархия, или не. В днешно време обаче всички ние трябва да работим – било то да изпълняваме официалната си роля или други работни задължения.

Какво правите обикновено през деня?

По-голямата част от седмицата прекарвам в работа. През уикендите и в свободното си време (ако изобщо има такова) се опитвам да съм със семейството и приятелите си, да се наслаждавам на културни мероприятия и понякога да спортувам.

Кой е най-ценният урок, който научихте от съпруга си – покойния български княз Кардам?

Любовта е невероятно могъщо лекарство.

Ако той беше днес до вас, какво би казал за колекцията, която представяте в България?

Той обичаше бижута и съм сигурна, че щеше да е щастлив от това, което съм постигнала в България досега. Наскоро организирах третата си изложба в София и получих наградата „Златна игла“ 2020 на Българската академия за мода за работата ми като дизайнер на бижута.

Кога за пръв път дойдохте в България?

Първото ми посещение в България беше през септември 2000 г.

Какво ви впечатли тогава?

Впечатлиха ме природата и добронамереността на хората. Тогава пътувахме много и бяхме много топло посрещнати навсякъде.

А днес какво ви впечатлява в България?

Постоянното положително развитие на страната, както и силата на по-младото поколение (милениалите) и тяхната всеотдайност да направят бъдещето по-добро.

Живеете в Лондон, за да сте близо до синовете си. Не ви ли липсва Мадрид?

Преместих се да живея в Лондон заради синовете ми, но и защото градът е изключително интересен за моя бизнес. Пътувам много по работа и Мадрид е една от най-честите ми дестинации, тъй като бизнесът ми е базиран именно там. Благодарение на технологиите съм в постоянна връзка с офиса, но въпреки това понякога е важно да бъда там. Така наистина няма време Мадрид да ми залипсва.

Кои са най-ценните качества, които успяхте да възпитате у децата си?

Постоянство и честност.

Днес говорите ли си често с тях за княз Кардам?

Много често. Той завинаги ще остане част от семейството ни. Спомняме си важни моменти от живота ни заедно с него и си представяме какво той би си помислил за други моменти, които сме изживели без него. Вярвам, че човек не умира, докато живее в сърцата на хората, които го обичат.

Една от колекциите ви „Сърце и рози“ отдава почит на покойния ви съпруг и на България. Преди да дойдете в страната ни, княз Кардам какво ви беше разказвал?

„Сърце и рози“ е първата колекция, която създадох, когато се върнах към работата си след инцидента. Реших да лансирам и своя собствена марка – MdeU. Съпругът ми все още беше с нас по това време и прекарвахме колкото се може повече време в градината ни, която беше пълна с разноцветни рози, които той толкова обичаше.

Когато дойдохме заедно за първи път в България, тя не беше напълно непозната за мен. Кардам ми беше разказвал толкова много истории както за страната, така и за семейството си. Той обичаше да чете за България и да си припомня всичко, което бе научил от баща си за нея.

Колко време е нужно, за да се направи една колекция от бижута?

Зависи от колекцията – някои са много по-сложни за производство от други, но мога да кажа, че процесът от момента, в който започвам да работя по нова колекция, до стартирането на продажбата й, със сигурност отнема повече от шест месеца.

Освен ювелирното изкуство и семейството какво друго ви прави щастлива?

Има толкова много неща, които харесвам, че е трудно да не намеря нещо, което да ме прави щастлива. Обичам да ходя на кино и на театър, обичам музика, музеи, морето и всички водни спортове. Понякога обичам просто да бъда вкъщи и да релаксирам. Най-трудното нещо за мен е да намеря време за всичко, което обичам да правя.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser