Преминете към основното съдържание

Кое ни прави щастливи нас, българките, освен секса?

За пръв път сме в Топ 3 на страните, в които приятелите са от чак такова значение за щастието! Научаваме го от глобалното проучване на ELLE „Индекс на щастието“
В световния Топ 5 на щастието сме по отношение на секса!
В световния Топ 5 на щастието сме по отношение на секса! © iStock

Семейният живот продължава да е главен източник на щастие. Това важи както у нас, така и по света, установи глобалното проучване на ELLE „Индекс на щастието“. В България фамилията и радостта от живота са пряко свързани за 34% от дамите, а в останалите държави този дял е 39%.

Резултатите от тази година обаче за пръв път ни нареждат в Топ 3 на страните, в които приятелският кръг е от чак такова значение за щастието ни.

Цели 32% от българките посочват социалния си живот като източник на щастие!

По-високи са показателите единствено на Дания и Холандия, а като нашите проценти са отчетени и в Австралия. В другите страни средният показател е едва 25%!

© iStock, В Топ 3 сме на страните, в които приятелите са от чак такова значение за щастието.

На трето място – с 19% – класираме сексуалния живот, за който вече ви разказахме като национален повод за гордост. Вероятно затова...

64% от нас се представят като щастливи.

За сравнение: средно световният дял е 61%. Но пък 10% в световен план са абсолютно щастливи, докато у нас са едва 6%.

И още: Определяме качеството на живота си като добро (63%) и много добро (23%), каквито са и средните стойности за жените по света.

© iStock, Семейството е главен източник на щастие за българките.

Най-големите приоритети пред българките днес:

  • семейството (53%)
  • кариерата (32%)

Интересното е, че слагаме на трето място както децата, така и себе си (с по 31%), което е напредък, в сравнение с предишни резултати от „Индекса на щастието“!

© iStock, Вече мислим повече и за своето собствено щастие.

Българките се описват най-често като:

  • широкоскроени
  • състрадателни
  • оптимистични
  • организирани
  • упорити

А за какво сме най-загрижени?

  1. Най-загрижени сме за здравеопазването (23% от българките го нареждат сред главните си тревоги, на фона на 22% от жените в останалите страни).
  2. На второ място се нарежда бедността (с 19% при средни 17%).
  3. Много ни е важно и образованието на децата (18% у нас срещу 13% по света), което ни нарежда в челните позиции по този показател, заедно с Белгия, Франция, Мексико, Гърция, САЩ и Виетнам).
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser