Преминете към основното съдържание

Кога да НЕ носим обувки на висок ток

„Искрено и лично” за любовта към токчета.

Като малка, любимото ми занимание беше да си обличам булчинската рокля на мама, да напъхам мънички краченца в розовите й обувки на ток и да тичам из цялата къща, за да избягам. Много ми се ядосваше на тези номера. И се късаше от смях, естествено.

Само си представете гледката – развълнувана бяла топка от воали с крачета (само те се подаваха, защото в опит да се увия с роклята, нищо друго не се виждаше от мен), обуто в доста големи за тях обувки (и то на токчета!) се препъват по стълбите, докато се опитват да извършат обречено престъпление. Разбира се, фиаското приключваше бързо. Поради обективни причини, изпитвах известна невъзможност да развия достатъчно добра скорост за бягство, та цялото нещо завършваше с нещастни вопли от моя страна към заветните обувки и убеждаване от мама, че като порасна, ще си ги нося, колкото искам.

Мамо, излъгала си ме! Първо, обувките ти се скъсаха още на следващата година и едвам ги преживях, и второ, пораснах твърде много! Да си 182см. боса и да добавиш още 10см. розови токчета, ако не живееш в някоя скандинавска държава не изглежда добре!

Проблемите ми не свършват само с това. Не стига че съм супер висока, ами номерата на обувките ми решиха да направят свой, собствен преврат и от 24-ти, рязко станаха 42-ри. Ами сега?

Не знам защо, но производителите, за един определен период от време, бяха решили, че хората с големи крака или са баби или имат добре развит вкус, концентриран около модели от Балканската война. Мъка беше, казвам ви! Слава Богу, нещата вече седят по съвсем различен начин – 42-ри номер обувки се намира все по-лесно, а един от предпочитаните ми брандове е CCC. Озова ли се в МОЛ, това е първият магазин, в който влизам. Продуктовият им каталог е наистина голям и моделите – страхотни. Все пак, имат 42-ри номер КРАСИВИ дамски обувки! От тази година поддържат и online магазин, така че съм още по-улеснена в пазаруването.

Покрай сагата с токчетата обаче, научих много. Например, кога не бива при никакви обстоятелства да обуваш такива. Първият урок беше, че когато си на четири, не трябва да тичаш с тях по стълбите, но следващите са далеч по-важни.

Например, на дълъг път. Съдя по приятелките ми. С времето, аз се научих да комбинирам кецове и с бални рокли, но момичетата около мен, може би защото са с поне глава и половина по-ниски – не. Та всеки път, когато тръгнем на момичешка ваканция, има поне една, която бави групата, защото след 6 часа пътуване, вече не може да върви.

Следващото място е на плажа. Навярно ви звучи логично. Да, ама не. Като човек, израснал на морето и изкарал тийнейджърството си по плажните барчета, съм се нагледала на какви ли не ситуации с измъчени девойки, дълбаещи дупки по пясъка с 15 см токчета. Тъжна гледка е.

На концерт на Скорпиънс също не е добра идея. Гледат ви странно. Особено, ако са в комбинация с пайетена рокля и прическа с обем. Да и това е истинска история.

В офиса. Така е, наистина има професии, които изискват непременно съвършен външен вид и високите токчета са задължително допълнение към цялостната визия. Можете обаче да си сложите под бюрото такива с равни подметки и тайничко да си ги обувате, когато никой не ви гледа. Така ще избегнете подутите и изморени крака в края на работния ден и успоредно с това ще запазите строгия вид, за пред останалата част от света.

В заключение, независимо дали избирате обувки на ток или такива с равна подметка, горещо ви препоръчвам CCC. Каталогът им наистина е богат, моделите са винаги в крак с последните тенденции и ако сте като мен – с по-големи стъпала, няма за пореден път да бъдете пренебрегнати.

Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser