Преминете към основното съдържание

Кога маникюрът стана "мъжка работа"?

Силният пол бавно се превръща в новия повелител на лака за нокти

© GettyImages

Спомням си как преди 7-8 години по време на пика на метросесуалната вълна беше модерно мъжете да си слагат безцветен лак. Сега мъжкият маникюр се завръща, но в доста по-смела форма - цветни лакове и декорации. Виждаме ги основно върху ноктите на музиканти и модни дизайнери, а в САЩ дори си имат дума за тази тенденция MANicure, от английските думи за мъж и маникюр.

Всички си мислим, че причината за това е "да се правят на интересни". Да, този момент го има, но много звезди използват маникюра, за да изразят себе си - привилегия, която досега е била достъпна само за жените. Сред звездите с най-ексцентрични нокти са Марк Джейкъбс, Травис Скот, Джонатан Ван Нес, Asap Rocky и Хари Стайлс.

Според една от най-популярните маникюристки Мей Каважири всичко започнало с Демна Гвасалия по време на модното ревю на Balenciaga преди няколко години.

Всъщност лакирането на ноктите не е нещо чак толкова ново. Но докато рок звездите Дейвид Бауи и Кърт Кобейн избирали предимно черни нюанси, днес мъжете предпочитат ярките цветове и декорации. И най-странното е, че към тази тенденция се обръщат предимно рапърите. Така те не толкова подчертават своята бунтарска душа, както е било със Sex Pistols, а добавят още една нотка към ексцентричната си визия.

Друга много известна звезда маникюристка Бритни Токио пък има един от най-интересните клиенти - Хари Стайлс. Той е сред пионерите в мъжкия маникюр, който започва да си лакира ноктите още през 2016 г. Може би феновете му вече са забелязали, че точно тогава One Direction се разпада и може би идеята му да акцентира на маникюра е своеобразно загърбване на образа на добро момче.

Въпросът дали ще видим тази мъжка тенденция на улицата или в офиса е излишен. MANicure-ът е запазена територия за звездите. И донякъде ние се надяваме да си остане така.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser