Преминете към основното съдържание

Когато аматьорът фотограф в мен се влюби...

...във фотоапарати и обективи, разбира се

Взех решение да се науча да снимам в гимназията, малко след като сигнах до извода, че с рисуването не се справям много добре. Това беше добра новина за приятелите ми, които покрай моите експерименти получаваха и определен брой добри кадри, които да използват за социалните си мрежи. 

В студентските години се сдобих и със скромен фотоапарат, който така и не ъпгрейднах. 

Питайте, който и да е фотограф и той ще ви каже - няма значение с какво снимате, достатъчно е да знаете основните правила. За кадрирането и композицията, от друга страна,  са нужни добро око и най-ценното - опит. А от това рядко зависи дали снимате с камерата на телефона, лентов фотоапарат или DSLR. 

Един добър фотоапарат обаче спестява време и усилия. Това разбрах впоследствие, покрай работата си с професионалните фотографи.

Открай време не снимам. Въпреки това, докато сме на фотосесия, ми се случва да направя и аз няколко кадъра, ей така за собствено удовлетворение. Да хванеш чужда камера, е като да готвиш в чужда кухня - никога не уцелваш шкафовете и не намираш, каквото ти трябва, от първия път. Откъде се включва камерата, откъде ѝ се сменя ISO-то, как да я накарам да фокусира и страхът да не завъртиш дипслея в грешната посока и той да се счупи.

Преди ден обаче имах удоволствието да подхвана един съвсем нов на пазара фотоапарат, който е специално създаден за мен (и за всеки, който иска да снима, но оставете ме да си помечтая).  

Panasonic официално представи на българския пазар нови пълнокадрови безогледални фотоапарати LUMIX S1R и S1, заедно с три нови сменяеми обектива.

На събитието бе поканен и популярният български фотограф Васил Къркеланов, който имаше възможността да тества предварително камерите. Споделяйки впечатленията си, той представи свои фотосесии, заснети с фотоапаратите и обективите, и потвърди, че това са изключително качествени инструменти, които могат да посрещнат нуждите на професионалния фотограф.

“LUMIX S1R е професионално изграден фотоапарат, с изключителна ергономичност, удобно тяло, добър захват и брилятно изображение. Автофокусът е изключително бърз и стабилен, и не ме подведе в нито една ситуация. Приятна изненада за мен беше и визьорът – цялата информация, която ти е необходима е там, което е голямо предимство. Стъпвайки на пазара на професионалните фотоапарати за първи път, Panasonic правят доста сериозна заявка със серията LUMIX S“, сподели още Васил Къркеланов.

Убедих се в това и сама. 

Изключително бързо се ориентирах в "кухнята". Дизайнът на фотоапарата е създаден в полза на този, който снима. Всичко е детайлно изпипано и всички важни функции са изнесени, така че да са под ръка. 

За улеснение на фотографите е предвидено изобразяване на осцилограма за работата на стабилизатора на образа, наречена "I.S. Status Scope", която представлява графична интерпретация на вибрациите и спомага за елиминирането на източниците на заклащане на фотоапарата.

Трябва да се отбележи, че новият Full-frame безогледален фотоапарат LUMIX S1R, със своя CMOS сензор и с 47.3 милиона пиксела, е пълнокадровият безогледален фотоапарат с най-висока резолюция в света. 

Какво означава това? Серията LUMIX S осигурява заснемане на образи с безпрецедентно качество, изключителна детайлност, богати нюанси и превъзходно пресъздаване на цветовете.

Ефективността на фокусирането е подобрена с технологията Изкуствен интелект (AI), която открива хора, котки, кучета и птици в кадъра. Идентифицирането на обекта помага на системата да предвиди движенията му и позволява на автофокуса ефективно да следи обекта, дори когато той е обърнат в гръб. А технологията за разпознаване на лице, око и тяло гарантира, че портретите винаги ще бъдат правилно фокусирани.

За аматьор като мен LUMIX S1 е идеалният избор. 

Накратко, сърцето на LUMIX S1 е 24.2-мегапикселовият CMOS сензор. Снабден е с високоефективен стабилизатор на образа и е оборудван с новия процесор Venus Engine. Фотоапаратът достига най-високите стандарти във фотографията, като същевременно предлага и висококачествен видеозапис, с много добре изразени детайли в светлите и тъмните области на изображението.

Базирана на системата Leica L-Mount и специално ориентирана към професионална употреба, серията LUMIX S включва фотоапарати и обективи, разработени и произведени по безкомпромисни стандарти. Всички сменяеми обективи от серията осигуряват изключително високо качество на образа, а маркираните с “LUMIX S PRO” вдигат летвата дори още по-високо, тъй като оптичните им характеристики отговарят и на строгите стандарти на Leica.

Стремежът на Panasonic е до 2020 г. да разработи най-малко десет обектива с акцент върху тези модели и да продължи да разширява продуктовата гама на обективите си от серията S.

 

Честно казано, бях спряла да снимам, защото обработването на кадрите ми отнемаше много време и това ми "уби", донякъде, страстта към фотографията. Сега, с това ново съкровище на пазара, ще е нужно само леко доизпипване на снимките. Което ме навежда на мистълта, че любовната ми афера с фотографията съвсем не е приключила и серията LUMIX S има голям принос във възобновяването на този "огън".


Вижте още: 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser