Преминете към основното съдържание

Когато модата и Космосът се слеят в едно: Gucci Resort 2023

Галерия
Толя Стоянова / Снимки: IMaxTree

Погледът на Алесандро Микеле никога не е бил линеен. Колекциите, които създава, са призматични произведения, колкото визуално разнообразни, толкова и символно наситени, понякога трудно дешифрирани. Неговото увлечение към многослойното облекло и любовта му към историята го правят колекционер на предмети и спомени. Не е изненадващо, че нарече своята нова круизна колекция Cosmogonies.

Мястото, което избра за ревюто, е величествената крепост „Кастел дел Монте“ в Италия. В превод името й означава „Замък на хълма“ и всъщност наистина се намира на върха на малък хълм с изглед към град Андрия, в регион Апулия. Цитаделата е построена още през XIII в. и до днес, не само че не е загубила нищо от чара си, но е станала още по-привлекателна, благодарение на 7-вековната си история. Интересното е, че цялата сграда е 8-ъгълна, като всеки от 8-те ъгъла е 8-ъгълна кула сама по себе. Геометричният й дизайн и архитектурно изпълнение, правят замъка уникален и до днес.

„Търсих място, което дава благодат на митологичното“, обяснява Микеле. „Това е място, където измеренията се пресичат помежду си като магия – по същия начин, по който кройките на дрехите могат да бъдат някак магически.” За Микеле мистерията на „Кастел дел Монте“ резонира с енигматичния генезис на творчеството му, „което действа чрез необходимостта от сглобяване на съзвездия от знаци и символи“.

Идеята му за „космогонии“ се ражда след като чете есето на германския философ Хана Аренд за Валтер Бенямин, чиято библиотека е конфискувана от Гестапо, оставяйки го неспособен да получи достъп до еклектичната мрежа от мисли на други хора, които подхранват цялото му творчество.

„Дрехите са медии, слоеве от езици“, казва дизайнерът на Gucci. „Днес „правенето на мода“ не означава просто да си шивач или да водиш едностранен разказ. Съставянето на колекция е свързано с личната представа за света, защото модата е дълбоко свързана с живота и човечеството. Модата не е просто йероглиф, който само елитите могат да разберат. Става дума за живота, сякаш е огромен хор, от който никой не трябва да бъде изключен. Все едно да си в морето, в океана, и да се опиташ да изгониш някого или нещо, не е честно“, допълни Микеле.

Част от тоалетите, които видяхме в новата му круизна колекция за Gucci, бяха покрити с блестящи камъчета и детайли, които сякаш изобразяваха звездите. Тази „космическа техника“ забелязахме както при дамското, така и при мъжкото облекло. Gucci отдавна премахна границата между стиловете на двата пола.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser