Преминете към основното съдържание

Когато тялото ни казва „стоп”

Сърдечни пристъпи, херпеси, болки в стомаха – това са типични симптоми на стрес и пренатоварване. На нашия организъм му „идва до гуша“ и ни казва „стоп“.
© iStock

Нашият организъм е твърде издръжлив. Седмици наред сме под напрежение на работното място, без да се изтощим толкова лесно. Прекарваме безсънни нощи по заведения и не се скапваме веднага. Но все пак в един момент организмът казва „стига”. При това по много различни начини. Понякога може да ни играе клепачът, да ни прескача сърцето или да се въртим цяла вечност в леглото, без да заспим. Важно е да разпознаваме знаците на тялото си. Ето отговорите на някои въпроси и ефикасни съвети как да преодолеем смущенията.

Винаги когато съм под напрежение в работата, стомахът ми се свива.

Каква е причината?

Стомашно-чревният тракт е чувствителна система и реагира много бързо, когато организмът произвежда повече стрес хормони, като например кортизол. Освен това при стрес се променя кръвоснабдяването. Големите мускули в краката се кръвоснабдяват по-добре, а вътрешностите остават без достатъчно кръв. Това е, защото в праисторическите времена така човекът е можел по-бързо да тича и да избяга от опасностите.

Какво можем да направим?

Да се нахраним добре. При стресови ситуации обикновено прибягваме до разни нездравословни храни и бързо се натъпкваме, затова трябва да внимаваме. За раздразнения стомах са подходящи храни като картофи, макарони или овесени ядки. Добре е да се избягват големи порции месо и захар.

Кога да отидем на лекар?

Когато болките продължат повече време или когато губим тегло, без да сме на диета. Може да се касае за заболяване, изискващо лекарска намеса.

Когато съм нервен, започва неконтролирано да ми играе клепачът.

Каква е причината?

Експертите не са на едно мнение по въпроса. Възможна причина е липсата на калций или магнезий. Също така е вероятно да е от напрежението в лицевата мускулатура, тъй като неволно при стрес бърчим често чело и я напрягаме повече от обикновено. Като ответна реакция може да се появят потрепвания на мускули на лицето.

Какво можем да направим?

Това потрепване е напълно безобидно. За съжаление обаче няма средство, което да помогне. Трябва да изчакаме да премине само. Добре е ден-два да си починем, ако е възможно.

Кога да отидем на лекар?

Ако потрепването на клепача продължи с дни или дори седмици, ако едновременно с това започне сърбеж, изтръпване или нарушена чувствителност към топлина в областта на лицето или и по други места по тялото. В такива случаи е добре да се направи неврологичен преглед, за да се изключи някакво заболяване.

Често ми излиза херпес

Каква е причината?

Много хора носят вируса на херпеса, без да знаят. Обикновено организмът ни го държи под контрол. При стрес обаче имунната ни защита отслабва и вирусът се проявява с некрасивите мехурчета около устата.

Какво можем да направим?

Ако знаем, че ни предстоят напрегнати моменти, е добре да взимаме ежедневно витамин С плюс цинк. Можем да се намажем с крем против херпеси още при първите признаци.

Кога да отидем на лекар?

Ако херпесът не минава дълго време, разпростира се в посока към окото или се появява отново и отново. Причината може да е проблем с имунната система.

© iStock

Сутрин имам болки в челюстта, главоболие, трудно си държа очите отворени

Каква е причината?

В медицината тази реакция на стрес се нарича бруксизъм (скърцане със зъби). Насън скърцаме със зъби, когато сме под много силно физическо и психическо напрежение.

Какво можем да направим?

Много малко при акутната фаза, защото в съня си не можем да се контролираме. В никакъв случай не трябва да се приемат приспивателни или успокоителни, те няма да решат проблема. По-добре да установим причината за тази нервност. Тогава могат да помогнат упражнения за отпускане като автогенен тренинг или прогресивно мускулно отпускане.

Кога да отидем на лекар?

Можем веднага да отидем на зъболекар, за да провери дали няма някакъв проблем при зъбите или челюстта, който да е причината. Той ще види и дали зъбите ни не са пострадали от това скърцане.

При стрес непрекъснато кашлям

Каква е причината?

Това е безобидна реакция на нервната система. Напрежение във врата и тила може да предизвика усещането на нещо, заседнало в гърлото. Пресъхването на устата при притеснение също може да предизвика кашлица.

Какво можем да направим?

Често помага да смучем бонбон и да пийнем вода. Добре е да направим упражнения за отпускане на схванатия врат.

Кога да отидем на лекар?

Когато това се случва не само при стрес и продължава повече от седмица. Може да не е нервен тик, а алергична реакция или заболяване на щитовидната жлеза.

Изведнъж започва да ме боли глава, болката е от раменете до челото

Каква е причината?

При голямо напрежение неволно свиваме глава в раменете. Тази стойка причинява главоболие.

Какво можем да направим?

Не трябва да се втурнем във фитнеса, за да наваксваме дългото седене с тежки тренировки. По-добре е да правим леки упражнения за укрепване на мускулатурата на гърба и корема и отпускане на врата.

Кога да отидем на лекар?

Ако оплакванията продължат, трябва лекарят да изключи ортопедичен или неврологичен проблем. Особено ако болките се разпростират или имате изтръпване.

© iStock

През нощта дълго се въртя в леглото и не мога да заспя

Каква е причината?

В леглото често след напрегнат ден започваме да мислим за проблемите си и това ни пречи да заспим.

Какво можем да направим?

Важно е да имаме определени ритуали преди сън – например да си лягаме по едно и също време, да изпием чаша чай преди лягане, да си запишем какво трябва да свършим следващия ден. В леглото не трябва да четем, да ядем или да гледаме телевизия.

Кога да отидем на лекар?

Ако почувстваме, че това продължава твърде дълго, че тази липса на сън ни прави недееспособни през деня и не се чувстваме добре.

Понякога сърцето ми започва да бие много бързо и мога да дишам само съвсем повърхностно

Каква е причината?

Може би е само хормонална реакция на стреса. Адреналинът и норадреналинът се повишават, въпреки че няма някаква опасност. Все пак трябва лекар да прецени каква е причината.

Какво можем да направим?

Когато е сигурно, че няма някаква органична причина, можем да започнем тренировки за подобряване на кондицията. Тренираното тяло понася по-леко всяка форма на физиологическо натоварване. За отпускане е добре да пробваме дълбоко дишане с коремните мускули. Упражнение: легнете по гръб на пода, сложете няколко книги на корема и се опитайте да ги повдигнете и спуснете чрез дишането.

Кога да отидем на лекар?

Когато сърцебиенето се появява все често и продължава по-дълго.

Още по етикети

здраве , добра форма
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser