Преминете към основното съдържание

Кого обичат парите?

7 закона, които ще въдворят ред във финансите ви
© iStock

Много хора игнорират невидимите закони за на живота, като ги считат за абсолютна глупост. В крайна сметка всичко е подчинено на определени условия, които дори без да искаме изпълняваме. Но вижте какви са законите, които ще привлекат парите към вас.

# 1. Закон за избора

Същността му е проста: всеки сам избира дали да бъде богат или беден. Сами си създаваме десетки убеждения, в които вярваме и които ни ограничават – не вярваме във възможностите си, не вярваме, че сме умни, че сме силни и т. нат.

Задайте си въпроса: „Защо, след като съм толкова умен, не съм и богат?“ И си отговорете честно! Отговорите може да са много, но сред тях ще откриете истинската причина, както и много банални извинения.

Ако наистина вярвате в себе си, действайте! Трябва само да вземете решение. Много успешни хора са станали богати, като са започнали от дъното. Всичко, което са направили, е да се освободят от ограниченията в главата си.

# 2. Закон на капитала

Тук не става дума за пари. Вашият капитал, това е способността ви да печелите. Сумата, която сте изработили за един ден, е мярката за това, доколко сте развили способността си да печелите. Повишавайте личната си самооценка, развивайте способностите си и се старайте да заработвате не повече, а да работите по-качествено. Най-добрата инвестиция е инвестицията в себе си.

# 3. Законът на перспективите

Взимайки финансови решения, преценявайте с няколко хода напред. С други думи, не разчитайте на бърза печалба. Заредете се с търпение и следвайте плана си. Богатите винаги гледат в бъдещето.

# 4. Закон за спестяването

Винаги трябва да заделяте 10% от доходите си. На пръв поглед това може да ви се стори твърде много, но има различни ситуации в живота – дългове, непредвидени разходи, периоди с твърде малко доходи... Ако 10% е твърде голяма сума за вас, започнете с 1%, след това увеличавайте процентите и постепенно ги направете 10%.

Тези пари са вашия финансов резерв, който ще ви позволи да се почувствате в относителна безопасност.

# 5. Закон на инвестициите

Това е един от най-важните закони. Не бързайте да се разделяте с парите си, преди да направите подходяща инвестиция – това означава се запознаете с всички условия. Парите в известен смисъл са част от живота ви и времето ви, което сте инвестирали, за да ги спечелите. Винаги си задавайте въпроса: какво ще се случи, ако загубя всичко, в което съм инвестирал? Ако тази загуба е болезнена за вас, тогава по-добре не инвестирайте.

# 6. Закон за спестяването

Силата на финансовото ви бъдеще не се определя от това колко пари печелите, а от това колко ви остават да харчите. Имайте предвид обаче, че тези 10%, които заделяте, не влизат в сметката.

# 7. Закон за анализа

Редовно отделяйте време, в което да анализирате финансовото си положение. Това трябва да правите не веднъж в годината, а веднъж в седмицата.

Трябва да мислите как да се разпореждате със собствените си пари разумно. Колкото по-обмислени са разходите ви и инвестициите ви, толкова повече пари ще имате на разположение.

Автор Люба Вангелова

Още по етикети

пари , кариера , емоции
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser