Преминете към основното съдържание

Кого предпочитат мъжете (и жените)?

Откритост или недостъпност: кое е е по-привлекателно за различните полове при запознанството
© ImaxTree

Кого предпочитат мъжете: Ефектът на откритост

Група психолози под ръководството на Гурит Бирнбаум провели редица експерименти, които описали в статията „Защо мъжете предпочитат дружелюбни жени“. Според първия текст, в който е описана ситуация, при която се срещат непознати мъже и жени, един от партньорите в „двойката“ бил помолен да опише епизод от миналото си, в който се е чувствал несигурен и който е представлявал изпитание за него. Партньорът му бил помолен да слуша добре описанието и да реагира. След това участникът, който разказвал за себе си, трябвало да оценява събеседника си от гледна точка на нивото на емпатия, което е проявил, мъжка/женска харизма и сексуална привлекателност.

Вторият експеримент включвал общуване по интернет, като условията на теста оставали същите като в първия: участниците трябвало да споделят своите мисли и чувства с непознатия партньор от протиовположен пол. Ролята на онлайн-“слушатели“ на респондентите обаче изиграли самите автори на теста, които изразявали съчувствие: „Ти си преживял трудни времена, разбирам те“ или обратно „Не виждам нищо необичайно в това“. По-късно разказвачът оценявал виртуалния си познат по същите критерии.

Третият експеримент повтарял първия, но на тези участници, които оценявали споделеното от първия събеседник, бил задаван въпросът дали са възможни дългосрочни отношения с тях.

Интересното е, че резултатите от трите теста варирали в зависимост от пола на участниците.

Мъжете отбелязали, че жените, които били добри, внимателни и отговаряли със съчувствие, им изглеждали по-женствени и сексуално привлекателни и избирали тях за възможни романтични отношения.

Жените обаче не били впечатлени от мъжката откритост и дружелюбност. На тях им харесвали или не събеседниците им в зависимост от това колко вниателни и заинтересовани се показвали. „Мъжете са очаровани от откритостта в отношенията и за тях са важни същите сигнали от страна на жените, които ги мотивират да продължават и да проявяват по-голяма активност – казва Гурит Бирмбаум. - На тях им харесва да виждат жената открита, показваща топлина и демонстрираща внимание и интерес. Това се оказва много важно при запознанство. По-натам в отношенията жената може да влезе и в друга роля, като позволи на мъжа да се бори за нея.“ Т.е. Жената печели по-често, ако допуска лек флирт със заинтересован мъж и с удоволствие води разговор с него.

Кого предпочитат жените: Галантна дистанция

Защо жените често са скептични към мъже, които още на първа среща откровено демонстрират своя силен интерес и симпатия?

Излишното мъжко внимание кара жената да бъде нащрек – тя приема това като явна демонстрация за желание за секс – казва Гурит Бирмбаум. - Мъжете биха спечелили, ако по време на първа среща дадат повече пространство (буквално) на жената. Това ще й помогне да се почувства по-комфортно и да се чувстват в безопасност, както и да приеме, че интересът към нея е искрен.“

Много важно се оказва установяването на зрителен контакт от страна на мъжа, без той да нарушава физическата дистанция и така запазва зоната на комфорт за жената. Това ще й даде възможност да наблюдава и да оцени човека.

Автор Люба Вангелова

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser